VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

GI Joe steeds meer in Twents tenue

TenCate heeft opnieuw orders van het Amerikaanse leger binnen weten te halen. De Amerikanen mogen dan hun eigen industrie willen beschermen, optimale bescherming van de eigen soldaten legt meer gewicht in de schaal.

Het kan toeval zijn of een typisch geval van snel resultaat. Vorige week  vezelproducent Ten Cate Dick Berlijn en Jaap de Hoop Scheffer als adviseurs.

Vandaag maakt het Almelose bedrijf melding van een aantal Amerikaanse vervolgorders voor voertuigbepantsering ter waarde van 18,5 miljoen dollar.

Protectionisme
De order is een bijzonderheid an sich. In de Verenigde Staten is een discussie gaande in hoeverre zij buitenlandse bedrijven moeten weren.

Een vorm van protectionisme die wel vaker oplaait in tijden dat het economisch minder gaat. Bij defensieopdrachten luistert het helemaal nauw. Stel je voor dat details van dergelijke orders bij de vijand terechtkomen.

Ten Cate heeft er weinig last van. Het produceert naar eigen zeggen de meest lichte en meest efficiënte bepantsering. En klaarblijkelijk denken de Amerikanen daar net zo over.

Bij de halfjaarcijfers bleek zelfs dat de Amerikanen meer bestellingen hadden verricht op het gebied van voertuigbepantsering dan een jaar terug, terwijl de Europese overheden juist minder afnamen. Het is ook maar net waar je op wilt bezuinigen. Volgens TenCate breken betere tijden aan voor de Europese armour- en aerospace-activiteiten.

Goede cijfers en vooruitzichten
TenCate verraste eerder de beleggingswereld met een prachtig halfjaarbericht en dito vooruitzichten voor de tweede jaarhelft. De onderneming is daarmee een van de weinige bedrijven die zich concreet en positief over de rest van het jaar heeft uitgelaten. Beleggers beloonden dit ook met een koerswinst van circa 10 procent.

De halfjaarwinst verdubbelde tot 19,6 miljoen euro, wat overeenkomt met 0,78 per aandeel. Met name de kunstgrasactiviteiten vertoonden een sterk herstel, maar ook over de overige activiteiten liet het bedrijf uit Almelo zich positief uit.

De verkoop van beschermende weefsels voor het Amerikaanse leger lag nog op een lager peil, maar ook deze activiteit zal gedurende de tweede jaarhelft naar oude niveaus terugkeren.

Beleggers reageerden ook met name positief op de ‘aanzienlijke' winstgroei die TenCate voor de tweede jaarhelft in het vooruitzicht stelde. Volgens de Schaal van Mock staat ‘aanzienlijk ‘ voor een stijging van 30-45 procent. Daarmee tendeert de winst weer richting niveaus van voor de kredietcrisis en dat kunnen weinig bedrijven TenCate navertellen.
Overnames
TenCate liet verder weten nadrukkelijk naar overnames te kijken om de activiteiten voor de defensie en ruimtevaart te versterken. Hiervoor zouden gesprekken met meerdere partijen gaande zijn. De onderneming heeft een oorlogskas van 150 miljoen euro, waarmee het een behoorlijke aankoop kan doen.

In het jaarverslag benadrukt TenCate dat er continue onzekerheid bestaat over de ontvangst en timing van de vaak omvangrijke legerorders. De resultaten zullen daardoor sterk blijven fluctueren. Zeker als deze tak belangrijker wordt binnen het bedrijf.
Gerelateerde artikelen