VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gazelle via kinderfietsjes richting prijzenoorlog

Gazelle heeft via een brief aan de fietsendealers laten weten voor het komende seizoen de prijzen van kinderfietsen te verlagen. Gazelle zet de zaken daarmee op scherp. Het beursgenoteerde Accell (o.a Batavus, Sparta en Koga) heeft namelijk al een prijsverhoging tot 10 procent aangekondigd.

Gestegen valutakoersen of duurdere grondstofprijzen, er is altijd wel een aanleiding te vinden om de prijzen verder op te stuwen.

Gazelle hoeft hier niet in mee te gaan omdat het volgens algemeen directeur Piëst helemaal geen hogere kosten heeft. Gazelle heeft enkele jaren geleden een traject ingezet van slim ‘supply chain management'.

Motoren van accu's van elektrische fietsen haalt Gazelle niet meer uit het Verre Oosten, maar dichterbij huis. Zo kan het kosten besparen op transport en grondstoffen. Daar plukt het nu de vruchten van. Piëst zegt dan ook te verwachten marktaandeel te zullen winnen.

Reactie concurrentie
Bestuursvoorzitter René Takens van Accell (Batavus, Koga Miyata) zegt vast te houden aan het beleid kostenstijgingen door te berekenen. Met een wat goedkopere koplamp hier of een wat minder geavanceerd trommelremmetje daar is het volgens Takens mogelijk de fiets binnen een bepaalde prijsklasse te houden.

Accell is net als Gazelle sterk in het prijsvaste midden- en hogere segment van de markt. In recessietijd bleken consumenten met name voor kwaliteit te gaan, waardoor de resultaten van Accell al tien jaar lang een stijgende lijn laten zien.

Het lijkt het er sterk op dat Gazelle nu een prijsoorlog wil starten. Dat zal natuurlijk ten koste gaan van de winstmarges en is uiteindelijk slecht voor de gehele sector, ook voor Gazelle.

Prijsafspraken
Een aanstaande prijzenoorlog contrasteert behoorlijk met de situatie een jaar of vijf geleden. In 2004 legde de Nederlandse Mededinginsautoriteit (NMa) zowel Accell als Gazelle en Giant een boete op wegens mogelijke prijsafspraken.

Op een bijeenkomst in juni 2000 werd door de bedrijven onderling gesproken over de impact van de destijds dure dollar en yen op de inkoopkosten. Door deze kostenstijging zou de fietsprijzen voor het seizoen 2000/2001 wel 10 procent hoger moeten liggen. De betrokken bedrijven hebben altijd ontkent dat er prijsafspraken zijn gemaakt, maar de schijn hadden ze duidelijk tegen.

De achterblijvende geur van prijsafspraken heeft bij Accell-topman Takens lange tijd chagrijn opgeroepen. Hij suggereerde zelfs een beursexit als er teveel informatie over marges en kosten naar buiten gebracht moest worden.




Gerelateerde artikelen