VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Biotechparel Crucell alsnog van het Damrak geplukt

De waarschijnlijke overname van Crucell levert de meeste beleggers een formidabele koerswinst op. Tegelijkertijd verliest de Amsterdamse beurs weer een mooi bedrijf met zonnig perspectief.

‘Ons kent ons' wordt ‘samen verder'. Zo kan het bod van farmaciegigant Johnson & Johnson op biotechbedrijf Crucell misschien wel het beste omschreven worden.

De banden tussen de Amerikaanse reus (beurswaarde: 169 mrd dollar) en het innovatieve Nederlandse neefje (beurswaarde: 2,2 mrd euro) waren al jaren hecht. Nu wordt Crucell in zijn geheel geabsorbeerd door J&J.

Johnson& Johnson, nu al grootaandeelhouder van Crucell, heeft een bod op het hele bedrijf uitgebracht van 24,75 euro per aandeel in contanten. Het bod houdt een premie in van 57,7 procent op de slotkoers van de dag voor de bieding.

Het Amerikaanse farmacieconcern sinds september vorig jaar al 17,9 procent van de aandelen Crucell. Het bod impliceert dat J&J 1,75 miljard euro betaalt voor het restant van de stukken.

Het bod van J&J past in de serie biedingen die farmaciebedrijven doen op biotech. Zo wil n.

J&J laat met de overnamepoging zien flink in te willen zetten op de groeimarkt voor griepvaccins. Crucell ontwikkelt onder meer vaccins die meerdere griepvirussen kunnen aanpakken. Tot nu deed Crucell het onderzoek en zou J&J de latere ontwikkeling en vermarkting voor zijn rekening nemen. Nu kan allebie onder dezelfde paraplu.

Het grootste deel van de omzet haalt Crucell nu uit de verkoop van Quinvaxem, een cocktail van vijf vaccins. Liefst 73 procent van de productverkopen was afgelopen kwartaal te danken aan verkoop van Quinvaxem.

De participatie van Johnson & Johnson heeft Crucell tot nu veel goed gedaan. Het Leidse bedrijf sloot 2009 af met maar liefst 428 miljoen euro liquiditeiten, vooral dankzij het partnerschap. Die miljoenen ziet Johnson en Johnson nu weer terug.

Tegenbod niet erg waarschijnlijk
Het lijkt erop dat Johnson & Johnson in één keer een knock out-bod heeft willen plaatsen. J&J hoeft ook niet echt op de kleintjes te letten. Het heeft 15,8 mrd dollar in kas. In dat licht bezien is deze overname een peuleschil.

Het bod van Johnson & Johnson, 24,75 euro per aandeel, ligt aanmerkelijk hoger dan dat van een andere farmagigant, Wyeth, vorig jaar. Begin 2009  Wyeth, Crucell al overnemen voor 15 euro per aandeel, maar die overnamegesprekken liepen op niets uit. Uiteindelijk werd Wyeth zelf opgekocht door viagra-producent Pfizer.

Daar komt bij dat andere partijen met interesse meteen te maken krijgen met een grootaandeelhouder van Crucell, namelijk Johnson & Johnson. Die kan een dergelijk actie eigenlijk meteen blokkeren. Crucell-ceo Ronald Brus beveelt aandeelhouders dan ook aan hun stukken voor overname aan te melden.

Dubbel gevoel
Voor beleggers zorgt de overname (als deze doorgaat) voor een dubbel gevoel. Aan de ene kant is er de opluchting dat een overname nu eindelijk wel gelukt is.

Het bod van J&J ligt ruim 50 procent boven de beurskoers van gisteren en is maar een fractie lager dan de hoogste koers ooit van Crucell.

Het bedrijf kwam op 27 oktober 2000 naar de beurs van Amsterdam voor 18 euro per aandeel. Na een moeizame start daalde de koers tot een dieptepunt van uiteindelijk 1,35 euro in 2003.

Daarna volgde een periode van koersstijging in aanloop naar het eerste jaar dat winst werd gemaakt: 2008. In de 10 jaar sinds de beursintroductie kwam de koers nooit hoger dan 25,10 euro (in 2005).

Maar met de koerswinst op zak blijft toch ook het gevoel achter dat een mooi bedrijf de Amsterdamse beurs gaat verlaten. Crucell draaide goed en hoefde niet verkocht te worden. Mooie tijden lagen in het verschiet voor deze parel onder de Nederlandse beursgenoteerde biotechfondsen.

Beleggers verliezen opnieuw een aandeel waar beleggers veel plezier aan hadden kunnen beleven. Crucell maakt sinds 2008 winst en de groeivooruitzichten waren rooskleurig.
Gerelateerde artikelen