VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever koopt opnieuw volume in groeimarkt voor persoonlijke verzorging

Opnieuw koopt Unilever marktaandeel op het gebied van persoonlijke verzorging. Geen onlogische, maar wel een snelle uitbreiding in de snelste groeiende categorie van consumentenproducten.

Eind september mag Unilever graag overnemen. Vorig jaar werden onder meer de merken van Sara Lee. Nu is er opnieuw gewinkeld.

Het nieuws van vanochtend: Unilever koopt het Amerikaanse Alberto Culver voor dollar 3,7 miljard in contanten. produceert haar- en huidverzorgingsmiddelen, met merken als Tresemme, VO5 en Nexxus.

"De aangekochte merken zullen Unilever's bestaande merken als Dove, Clear, Sunsilk, Pond's en Vaseline goed aanvullen", zegt chief executive Paul Polman van Unilever.

Het bedrijf zegt door de acquisitie de marktpositie op het gebied van verzorgingsmiddelen belangrijk uit te breiden in de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Mexico en Australië en Azië.

Nog meer focus
Unilever zet dus nog zwaarder in op de shampoos, gelletjes, deodorants en crèmepjes. Het conglomeraat wil wereldwijd aanwezig zijn en zowel de rijke als de minder draagkrachtige consument dergelijke producten bieden.

En die keuze valt te begrijpen. Persoonlijke verzorging is de snelst groeiende consumentenmarkt wereldwijd. Vooral in opkomende markten in Azië is nog forse groei te boeken.

Binnen Unilever groeide de verkopen in persoonlijke verzorging afgelopen kwartaal met bijna acht procent. Dat is meer dan dubbel zoveel groei als in een divisie als IJs en Dranken. Het zorgde ervoor dat Persoonlijke verzorging nu de grootste divisie is van Unilever. Meer dan 30 procent van de omzet komt hiervandaan.

Tempo
Ondanks de logica achter deze overname is duidelijk dat de werkelijkheid binnen Unilever snel kan veranderen. Koud anderhalve maand geleden zei topman Polman nog dat de zo gewenste groei bij Unilever niet uit grote overnames zal komen, maar gehaald moet worden uit autonome groei van de eigen grote merken. Blijkbaar kwalificeert Unilever deze miljardenovername niet als "groot".

Hoe dan ook, opvallend is dat de overname van Alberto Culver is gepleegd terwijl .

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar de overname van de persoonlijke verzorgingslijn van Sara Lee in september vorig jaar. Unilever heeft goedkeuring uit Brussel nodig voor die overname, en te vrezen valt dat het bedrijf te dominant wordt en onderdelen moet afstoten.

Hoe dan ook, het Brusselse onderzoek zorgt voor vertraging. Daardoor zal de overname pas in het vierde kwartaal worden afgerond, later dan gedacht. En dus komen ook de beloofde synergievoordelen later binnen.

Ook voor de overname van Alberto Culver is goedkeuring van mededingingsautoriteiten nodig en de aandeelhouders van Alberto Culver.

Ongetwijfeld heeft Unilever zich deze keer beter voorbereid op de problemen met mededingingsregels. Het concern verwacht dat de aangekochte merken al in het eerste volledige jaar bij zal dragen aan de winst per aandeel.
Gerelateerde artikelen