VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 september 2010

AkzoNobel stuurt voorzichtig verder richting Oosten

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Liever de markt in visie teleurstellen dan in resultaten. Die indruk wekt AkzoNobel met de  nieuwe strategie. Beleggers reageren narrig op de voorzichtige plannen van het verf- en chemieconcern.

Laat er geen misverstand over bestaan: AkzoNobel zet in op forse groei. Het verf- en chemieconcern wil op de middellange termijn (zeg: drie jaar, red.) laten stijgen tot meer dan 20 miljard euro, zo bleek tijdens een dag voor investeerders in Londen.

In 2008 boekte het concern tot nu de hoogste omzet uit de geschiedenis met 15,4 miljard euro. Daar moet nog een kwart bij komende jaren.

Net als , en DSM wil AkzoNobel de groei vooral halen uit opkomende economieën. Nu komt al 40 procent van de verkopen uit deze (economisch) bruisende regio's. Komende jaren moet dit stijgen naar minimaal de helft van de omzet, zo meent AkzoNobel.

Omzetdoelstellingen voor de snelle groeigebieden geeft AkzoNobel tamelijk specifiek. In Brazilië moet de omzet verdubbelen naar 1,5 miljard euro. In India worden verkopen van één miljard euro, een verviervoudiging ingecalculeerd.

China moet een verdubbeling van de omzet laten zien naar 3 miljard euro. Dan moet de handelsbetrekkingen met China op peil blijven. Amerikaanse bedrijven tussen de VS en China.

 AkzoNobel eind dit decennium: De helft van de omzet van buiten VS/Europa (bron: AkzoNobel)
 

Weinig ambitieus
Meer nog dan naar omzetdoelstellingen was de markt benieuwd naar de verwachtingen op het gebied van winstgevendheid.

AkzoNobel had tot nu als doel om eind 2011 een bruto winst-marge (bruto winst als deel van de omzet) van 14 procent te halen. Dat doel blijkt nu al gehaald, onder meer dankzij forse kostenbesparingen.

Voor de komende jaren rekent AkzoNobel op een winstmarge tussen 13 en 15 procent. Dat klinkt niet al te ambitieus, zeker gezien de verwachte groei in opkomende landen. Juist daar groeit de middenklasse explosief. AkzoNobel wil die groep meer van haar (voornamelijk) verf verkopen.

Teleurstelling
Beleggers reageerden teleurgesteld op de plannen van AkzoNobel. Het aandeel gaf een paar procent prijs na aankondiging. Het verf- en chemieconcern geeft zichzelf vooral opdracht tot meer omzet, marges groeien niet of zeer bescheiden.

Topman Hans Weijers en zijn uitgebreide raad van bestuur zegt in te zetten op organische groei. Toch zou het verbazen als AkzoNobel dit jaar geen overname meer zou doen. De kas zit goed vol (7,2 miljard euro) en ambitie uitgesproken.


Gerelateerde artikelen

Akzo’s rendementsdoelstelling voor 2020 is verder weg dan ooit
Akzo-commissarissen krijgen tik op de vingers van aandeelhouders
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
03-11-2017

Het afhaken van PPG als overnemer heeft de rust bij AkzoNobel allerminst te…

Lees verder

akzonobel overname PPG
Nieuwe winstwaarschuwing maakt doelstellingen AkzoNobel steeds ongeloofwaardiger

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}