VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel Galapagos stijgt in het kielzog van Crucell

Als het farmaceut Johnson & Johnson lukt om Crucell over te nemen dan bezit het meteen ook tien procent van een ander biotechbedrijf: Galapagos. Het kan interessant zijn ook dat bedrijf over te nemen.

Vrijdag 17 september voorbeurs: farmaceut Johnson & Johnson maakt bekend dat het Crucell wil overnemen. De koers van het aandeel Crucell explodeert, een stijging van 55 procent.

Of de beursexit van Crucell snel beklonken is valt te bezien. Beleggers . Zij verwachten aanvullend tekst en uitleg van de twee ondernemingen.

Sluipenderwijs richting winst
Intussen is er een ander beursfonds waarvan de koers stukje bij beetje oploopt sinds de overnameberichten rond Crucell concreet zijn. Het Mechelse Galapagos zag de koers van het aandeel in de laatste negen beursdagen met ruim 16 procent oplopen. En ook daarin lijkt J&J deels de hand te hebben.

Eerst wat achtergronden. Galapagos heeft een middel tegen reuma in ontwikkeling. Deze week werd bekend dat het biotechbedrijf is gestart met de zogenoemde Fase II klinische studie van dit middel. Deze fase, waarin de veiligheid en de werking van het medicijn in patiënten getest zal worden, zal naar verwachting eind 2011 zijn afgerond.

Als Galapagos zijn reumamiddel succesvol door deze fase loodst dan zou de kassa wel eens kunnen gaan rinkelen. Het Belgische pharmaciebedrijf heeft een optie om op dat moment het reumaprogramma voor euro 60 miljoen te kopen van Galapagos. Een behoorlijk bedrag vergeleken bij de beurswaarde van Galapagos nu van circa 287 miljoen.

Daar blijft het niet bij. Bij een succesvolle verdere ontwikkeling kan Galapagos tot €776 miljoen aan mijlpaalbetalingen tegemoet kunnen zien. Een groot deel van dat geld zal op gaan aan onderzoekskosten, maar naarmate het programma vordert zal Galapagos er steeds meer aan overhouden.

J&J-connectie
De betalingen aan Galapagos komt indirect uit de zakken van Johnson & Johnson. Janssen Pharmaceutica is een volle dochter van de Amerikaanse pharmagigant. J&J betaalt bovendien 10 procent aan royalty´s als het reumamiddel van Galapagos daadwerkelijk op de markt komt.

Het valt niet uit te sluiten dat J&J eerder ingrijpt en net als bij Crucell een overnamepoging op Galapagos zal wagen. Bij een geslaagde overname van J&J op Crucell verkrijgen de Amerikanen al een belang van 9,9 procent in Galapagos. J&J bezat al 4,7 procent in Galapagos, terwijl Crucell 5,2 procent van de aandelen Galapagos in bezit heeft.

Rekenmachine
In het algemeen geldt dat farmaciebedrijven constant de rekenmachine bij de hand zullen houden om te berekenen of zij op termijn niet meer kwijt zijn aan mijlpaalbetalingen en royalty's dan het in één keer betalen van een goede overnameprijs.

Galapagos' CEO Van de Stolpe heeft altijd gezegd dat een overname pas echt actueel wordt bij een succesvol doorlopen klinische fase II studie. Dan is marktintroductie van het betreffende medicijn niet zo ver meer weg en zijn de risico's voor het farmaciebedrijf te overzien.

Vraag is of Johnson & Johnson er hetzelfde denkt. Bij Crucell hebben ze in ieder geval niet afgewacht en voortijdig toegeslagen.

Beleggers hebben die mogelijkheid waarschijnlijk al deels verdisconteerd in de aandelenkoers van Galapagos. Net als de risico's die er nu eenmaal zijn bij de ontwikkeling van medicijnen.
Gerelateerde artikelen