VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kroonprins Dick Boer pakt alsnog de toppositie bij Ahold

Hij was de gedoodverfde opvolger Anders Moberg maar werd gepasseerd ten faveure van de Brit John Rishton. Nu heeft Dick Boer alsnog de toppositie binnen Ahold te pakken. De eerste kruidenier aan het roer sinds het vertrek van Albert Heijn.

Verrassingen bewaart John Rishton bij voorkeur tot het einde van een dienstverband. De Brit met het imago van een introverte en rustige cijferaar verrast de markt vandaag met zijn voortijdig vertrek bij Ahold.

Vier jaar geleden kwam Rishton over van Britisch Airways, ook al een verrassing. De laatste drie jaar was hij ceo van Ahold. Vanaf maart 2011 wordt hij topman van Rolls-Royce plc, de op één na grootse vliegtuigmotorenbouwer ter wereld.

Beoogd opvolger is Dick Boer, de man die als directievoorzitter Albert Heijn de onomstotelijke marktleider maakte in Nederland. Boer was al eerder in beeld als topman bij Ahold. Na het vertrek van Anders Moberg in 2007 gold Boer als de grootste kanshebber op de topfunctie.

Kroonprins
Verrassenderwijs koos de raad van commissarissen ervoor de pas aangetreden financiële man Rishton door te schuiven. Ahold koos destijds voor een man die goed lag in de financiële wereld. Echte supermarktmensen als Boer konden zich primair bezig houden met de operationele gang van zaken.

Bij het aantreden van Rishton drie jaar geleden lag het sentiment rond Ahold ook anders. Het boekhoudschandaal van 2003 lag nog verser in het geheugen. In die periode probeerde het concern om Ahold en Albert Heijn in de beeldvorming strikt gescheiden te houden. Boer was de man van Albert Heijn, of zoals hij het zelf graag uitdrukte: "Ik ga alleen over de potten pindakaas."

Boer schuift Ahold ineen
Het is Boer zelf die uiteindelijk moederbedrijf Ahold en dochter Albert Heijn in elkaar heeft helpen schuiven. De laatste drie jaar is Boer verantwoordelijk voor de Europese activiteiten van Ahold.

Hij heeft verregaande centralisatie doorgevoerd. Voortaan gaan inkoop, ICT, boekhouding en personeelszaken van Etos, Gall&Gall, Albert Heijn en Oost-Europese dochters gezamenlijk in plaats van apart.

Doorgroeien
De strategie van Ahold zal niet veranderen door de bestuurswissel, zo benadrukten de beide topmannen tijdens een gesprek met de pers. Ahold gaat door op de ingeslagen weg en zet de zoektocht naar groei door.

Onder Rishton is het concern weer een stabiele groeier. Er werd gereorganiseerd en gesaneerd. En er werd opgebouwd. Met succes, want terwijl de voorbije weken de ene retailer na de andere in de eerste helft van het jaar de verkoop in de VS zag stokken, kon Ahold nog altijd een bescheiden groei presenteren.

Ook is het concern financieel gezond en heeft het een goed gevulde overnamekas. Plannen voor uitbreiding naar Belgie zijn al bevestigd. Mooi meegenomen dus dat Boer de Belgische consumentenmarkt goed kent.
Gerelateerde artikelen