VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Top mediaconcern Wegener binnen een maand weggesnoeid

FC Twente hoeft zijn voorzitter niet langer te delen met Wegener. Joop Munsterman moet vertrekken bij het mediaconcern. Een maand na het ontslag van beschermheer en Wegener-groot aandeelhouder David Montgomery.

Hij begon als schoonmaker bij Wegener en werkte zich op tot de hoogste post. Na ruim twee jaar is het sprookje uit voor Joop Munsterman. Hij vertrekt bij uitgeefconcern Wegener.

Dat maakt Wegener vandaag bekend in . Munsterman zou 'een verschil van inzicht hebben over het te voeren beleid' met grootaandeelhouder Mecom. In normaal Nederlands betekent dit dat Munsterman de laan is uitgestuurd door de eigenaren van Mecom.

Binnen een maand verliest Wegener daarmee zijn bestuursvoorzitter en president-commissaris. Het afscheid van Munsterman volgt op . Hij werd drie weken geleden door aandeelhouders de laan uitgestuurd bij mediaconcern Mecom. Mecom is voor 86 procent eigenaar van Wegener.

Hard saneren
David Montgomery, tevens president-commissaris bij Wegener, staat bekend als een harde saneerder. In een aantal Europese landen kocht de Britse oud-journalist kranten op om ze vervolgens fors te saneren en op ‘zijn Brits' te gaan besturen. De krant is daarbij vooral een marketingvehikel.

In Nederland kocht Montgomery twee Limburgse kranten van de Telegraaf en in 2007 uitgever Wegener, onder meer bekend van kranten als Tubantia, de Gelderlander en een aantal Brabantse kranten.

Die overname veroorzaakte veel onrust. Bestuursvoorzitter Jan Houwert stapte op. Montgomery parachuteerde Joop Munsterman op de zetel van bestuursvoorzitter. En dat zorgde weer voor het vertrek van commissarissen Han Noten en Jaap Vink.

Musterman voerde bij Wegener harde bezuinigingen door die veel onrust onder werknemers veroorzaakte. Zelf sprak hij echter liever over het "ongelooflijke positivisme" dat hij proefde op de werkvloer.

Dat laat onverlet dat het concern worstelt met een forse schuldenlast. Mecom kocht Wegener met geleend geld en laat het uitgeefconcern zelf voor een groot deel van die schulden opdraaien. Die zware lasten komen bovenop de problemen waar alle mediabedrijven mee kampen: onlezing, falende bedrijfsmodellen en teruglopende reclameopbrengsten.

Vol op voetbal
Met het vertrek van Montgomery leek de rol van Munsterman bij Wegener ook uitgespeeld. En dat is nu inderdaad het geval.

Hij kan zich nu vrijwel full time bezig gaan houden met de functie waarmee hij de laatste tijd vooral de media haalde: het voorzitterschap van voetbalclub FC Twente. Het was overigens een hobby die toch al rijkelijk veel tijd moet hebben opgeslokt van Munsterman.

En Wegener? Dat is het somberheid troef. Door de zwakke economische omstandigheden kelderen de advertentievolumes. Bovendien blijft het concern volledig garant te staan voor de financiering die grootaandeelhouder Mecom heeft afgesloten.

In  die de top van Wegener tradiotioneel is vliegen de nieuwe mensen alweer binnen. Truls Velgaard, CEO van Mecom Noorwegen en Polen, wordt voorgedragen als nieuwe bestuursvoorzitter. Of ook hij een voetbalfanaat is van het kaliber Munsterman is niet bekend.

Ontslagpremie onbekend 
Of Joop Munsterman een vertrekpremie meekrijgt is niet bekend gemaakt. Een dergelijke vergeoding is alleen op zijn plaats bij een gedwongen vertrek.

Overigens heeft Wegener op dit terrein een slechte naam.

Eind april 2008 vertrok bestuurder Freek Busweiler zonder opgave van reden plotseling. Hij kreeg een vertrekpremie van 1,8 miljoen euro, ruim viermaal zijn basissalaris.




Gerelateerde artikelen