VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Top Crucell stemt in met overname, verzet beleggers groeit

Bestuur en commissarissen van Crucell hebben overeenstemming bereikt met farmaceut Johnson & Johnson over het bod op Crucell. Intussen wordt duidelijk dat steeds meer aandeelhouders weinig in het huidige bod zien.

Bestuur en commissarissen van Crucell staan unaniem achter het overnamebod van de Amerikaanse farmaceut op het Leidse bedrijf, zo . J&J, dat een belang heeft van 17,9 procent, biedt circa 1,75 miljard euro op de resterende aandelen.

Bestuur en commissarissen laten weten dat het bod "in het belang van aandeelhouders en bedrijf Crucell is." Crucell-topman Ronald Brus laat weten er naar uit te kijken om onderdeel te worden van Johnson & Johnson.


Hij verwacht verder te kunnen groeien onder de paraplu van dit Amerikaanse concern. Het bestuur van Crucell verlaat zich voor een oordeel over de prijs op een waardebepaling van zakenbank Barclays.

Beleggers minder tevreden
In contrast met het enthousiasme van de Crucell-top staat de houding van een deel van de overige aandeelhouders.
Tegenover persbureau Reuters liet grootaandeelhouder Delta Lloyd met de geplande overname.

Delta Lloyd zal zijn aandelenbelang, 4 procent van de uitstaande aandelen Crucell, niet ter overname aanbieden aan Johnson & Johnson.

Eerder al liet investeringsmaatschappij Van Herk weten het bod van de Amerikaanse farmaceut te laag te vinden. Van Herk breidde onlangs zijn belang in Crucell uit tot boven de tien procent. De investeerder heeft nog niet bekend gemaakt of het zijn stukken gaat aanbieden. Gezien de reacties tot nu toe lijkt dat twijfelachtig.

De VEB heeft namens beleggers om  over de voorgenomen overname. De VEB wil van Crucell weten waarom een overname in het belang is van aandeelhouders. Ook is gevraagd om opheldering over de hoogte van het bod.

De laatste jaren heeft het management van Crucell zich meermaals zeer positief uit gelaten over de mogelijkheden om op eigen kracht fors te groeien. Als die vooruitzichten kloppen zou Crucell kunnen uitgroeien tot één van de grootste biotechbedrijven van Europa met een beurswaarde van vele miljarden euro's. Het huidige bod zou dan een schijntje zijn.

Hoe verder?
Op korte termijn zal Johnson & Johnson een openbaar bod doen op de uitstaande aandelen Crucell. Als de Amerikaanse farmaceut hierbij 95 procent van de aandelen verkrijgt zal het een zogenoemde uitrookprocedure starten. Daarbij worden de resterende aandelen via een juridische procedure verkregen.

Maar ook als J&J slechts 80 procent van de aandelen weet te bemachtigen zal het "alle juridische middelen inzetten" om volledig eigenaar te worden van Crucell.

Crucell zal ook een buitengewone aandeelhoudersvergadering organiseren. Op de vergadering zullen enkele punten over het toekomstig bestuur in stemming worden gebracht.

J&J wil negen commissarissen aanwijzen. Daarnaast blijven twee van de huidige commissarissen zitten, zij zullen als onafhankelijke commissarissen fungeren.

Naar verwachting wil Johnson & Johnson de transactie in het eerste kwartaal van 2011 afronden.
Gerelateerde artikelen