VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bestuur Batenburg verder in het nauw na beschuldiging van fraude

Er bestond al grote schimmigheid rond het faillissement van Batenburg-dochter IJsselmuiden. Het vuur zal weer ontbranden nu de curator beweert dat er geld aan de probleemdochter is onttrokken. Batenburg ontkent, maar heeft wel al 125.000 euro teruggestort.

Volgens de curator zou Batenburg vlak voor het faillissement in april dit jaar 475.000 euro aan IJsselmuiden hebben onttrokken.

Batenburg Beheer, een holding van 12 ondernemingen actief op het gebied van installatietechniek (circa 65 procent van de omzet) en technische handel (circa 35 procent van de omzet) bestrijdt de rest van de claim en spreekt over belevingsverschillen tussen de onderneming en de curator.

Toch heeft Batenburg de schijn tegen.

Miskoop
Even terug in de tijd. Batenburg kocht IJsselmuiden begin 2006. IJsselmuiden is actief in de Randstad en richt zich op het ontwerpen, uitvoeren en verzorgen van elektrotechnische, werktuigbouwkundige en sanitaire installaties in de utiliteitsbouw en zorgsector.

De overname paste binnen de strategie van Batenburg om de marktpositie te versterken via overnames van specialistische installatiebedrijven met een sterke regionale focus.

De gehele installatiedivisie van Batenburg presteerde de afgelopen jaren ondermaats, maar vooral IJsselmuiden sprong er in negatieve zin uit. Dit tot ergernis van de aandeelhouders van Batenburg.

Batenburg verklaarde dit door de tegenvallende resultaten bij enkele projecten, felle prijsconcurrentie en onderbezetting waardoor de marges onder druk stonden. In de jaren 2007-2009 schreef IJsselmuiden rode cijfers.

Door de opeenstapeling van verliezen werd Batenburg gedwongen een fors bedrag van de betaalde goodwill af te boeken. In april van dit jaar trok Batenburg de stekker er uit. IJsselmuiden zou geen goede perspectieven meer hebben om de financiering vanuit Batenburg voort te zetten, zo werd medegedeeld.

Aandeelhouders in opstand
Sinds 2008 roeren de aandeelhouders zich bij Batenburg. Zij verwijten het bestuur niet transparant te zijn, te weinig ambities te hebben en ook de wijze van leiding geven door CEO Peter van der Linden zou ouderwets zijn.

De Amsterdamse investeringsmaatschappij Monolith, dat bijna 10 procent van de aandelen bezit, . Overigens zit ruim 80 procent van de aandelen Batenbrug in vaste handen.

Het afgelopen half jaar is weinig meer vernomen van Monolith, maar de verhouding met de eigen aandeelhouders zal er sinds het uitgesproken faillissement van IJselmuiden in april van dit jaar niet beter op geworden zijn. Temeer omdat Batenburg telkens met opbeurende geluiden naar buiten kwam over IJsselmuiden.

Zo staat in het jaarverslag 2008 te lezen dat de orderbezetting op peil is gebracht waardoor de vooruitzichten voor de bezetting in 2009 gunstig zijn.

Onderzoek
Volgens de curator loopt er nog een onderzoek naar de wijze waarop het bestuur van Batenburg en IJsselmuiden de zaken de afgelopen jaren hebben aangepakt. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze mogelijke fraudezaak het vuur weer zal aanwakkeren en aandeelhouders zich feller zullen weren tegen het bestuur en raad van commissarissen van Batenburg.

De claim van de curator is al sinds eind juli bij Batenburg bekend. In de winstprognose zit volgens het bedrijf de afwikkeling van IJsselmuiden verwerkt, zo laat Van der Linden in het Financieele Dagblad weten. Wat hij daar precies mee bedoelt is onduidelijk. Wordt ongetwijfeld vervolgd.




Gerelateerde artikelen