VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam ziet geen verbetering

Bouwer- en ontwikkelingsbedrijf Ballast Nedam is nog altijd weinig optimistisch. De concurrentie neemt alleen maar toe net als de druk op de marges.

Een half A4-tje, meer maakt bouwbedrijf Ballast Nedam niet vuil aan de eigen prestaties in het derde kwartaal.

Veel positiefs heeft de onderneming uit Nieuwegein dan ook niet te melden. Omzet en winstcijfers over deze periode verstrekt het bedrijf zelfs niet eens.

De enige cijfermatige informatie die de bouwer betreft het orderboek. De waarde van de werkvoorraad blijkt opnieuw te zijn afgenomen van 1.684 miljoen euro medio dit jaar tot 1.606 miljoen euro. De daling is het gevolg van enkele grote opleveringen.

In het derde kwartaal werd voor in totaal 200 miljoen euro aan nieuwe projecten binnengehaald. Dat is beter dan we de laatste tijd gewend zijn, maar duidelijk is dat het derde kwartaal moeizaam is verlopen en de vooruitzichten uiterst mager zijn.

Handhaving povere winstprognose
Het bedrijf handhaaft de verwachting dat het bedrijfsresultaat dit jaar zal uitkomen tussen de 10 en 15 miljoen euro. Goed om te beseffen dat deze winstprognose zwaar teleurstellend is.

In 2009 boekte Ballast Nedam een bedrijfsresultaat van 17 miljoen euro, maar de drie jaren daarvoor werd op operationeel niveau 42 miljoen euro verdiend. De opmerking dat de behaalde resultaten in het derde kwartaal conform de eigen verwachting van het bedrijf zijn, zijn dan ook weinig opbeurend.

Infrastructuur blijft redelijk goed liggen, al spreekt de onderneming hier ook over toenemende concurrentie en prijsdruk. Grote bouwprojecten lopen nog goed, de resultaten van regiobedrijven staan onder druk.

Grootste pijn is de afgelopen jaren geleden bij de vastgoedontwikkelingstak. In het derde kwartaal wist Ballast Nedam, evenals bij de halfjaarcijfers hier een kleine plus te boeken. Dat blijft opvallend omdat de meeste ontwikkelaars nog altijd rode cijfers schrijven. BAM moest bijvoorbeeld bij de halfjaarcijfers nog een verlies van dik 20 miljoen euro slikken.

Ook Ballast ziet de woningbouwactiviteiten dit jaar weer fors dalen. CEO Theo Bruijnickx laten weten dat de handhaving van de hypotheekrenteaftrek door het nieuwe kabinet tot meer interesse voor koopwoningen heeft geleid.
De daadwerkelijk verkopen zijn echter nog niet gestegen. Bruijnickx ziet dus wel wat verbetering, maar verwacht dat het herstel erg langzaam zal gaan. Voor Ballast valt te hopen dat de markt gaat aantrekken omdat het over een aanzienlijke hoeveelheid grond beschikt, in totaal goed voor de ontwikkeling van ruim 15 duizend woningen. Wordt er niet gebouwd dan zullen de grondprijzen dalen.

Claims
Hoewel het bedrijf dus vasthoudt aan de eerder afgegeven winstprognose maakt het opnieuw een voorbehoud. Ballast worstelt nog met een aantal belastingclaims en boetes.

De belastingclaims hebben te maken met oude projecten in Saoedi-Arabie en Canada. De hoogte van deze claims zijn onbekend. Ballast bestrijdt de claims en heeft hier ook geen voorziening voor getroffen.

Ook lopen er nog rechtszaken in hoger beroep over eerder opgelegde boetes door mededingingsautoriteiten. Totale waarde : 24 miljoen euro.

En dan is er nog een saillante civiele procedure tegen onder meer een ex-directeur van Ballast. Ballast heeft een tegenclaim van de gedaagden ontvangen waarvoor ook geen voorziening is getroffen. Zo blijft het verleden Ballast achtervolgen.




Gerelateerde artikelen