VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers InnoConcepts wachten op nieuwe uitweg uit malaise

InnoConcepts komt maar niet uit de gevarenzone. Het voormalige uitvinderbedrijf heeft twee bijna-doodervaringen achter de rug en waarschuwde onlangs voor een mogelijk nieuwe tegenslag. Beleggers wachten op een list.

Komende vrijdag bestuurder Niraj Mehra en zijn beide commissarissen tekst en uitleg over de recente zeperds en de wijze waarop InnoConcepts denkt te gaan overleven.

Buffer opgedroogd
InnoConcepts produceert vooral matrijzen en gietvormen op basis van een zelf ontwikkelde spuitgiettechnologie (injection moulding).

De kasstroom uit deze operationele activiteiten is nog altijd negatief, het eerste halfjaar een min van 7 miljoen euro.

Wat?   Bijzondere aandeelhoudersvergadering InnoConcepts  
Wanneer en waar?  Vrijdag 29 oktober (10.00u) in het Hilton Amsterdam 
Waarom?  Benoeming commissaris, verhoging maatschappelijk kapitaal
En verder?  Duidelijkheid over gang van zaken na drie fiasco's op rij  


Tegelijkertijd is het eigen vermogen door allerlei afwaarderingen van vorderingen, goodwill en aandelenbelangen gedaald van 66 miljoen eind 2009 tot 2,4 miljoen euro.

Dat het eigen vermogen vrijwle volledig is verdampt komt op naam van de deelnemingen Cheng Meng (schade 33,8 miljoen euro) en Proventec (schade 18 miljoen euro).

Een nagenoeg nihil eigen vermogen hoeft geen probleem te zijn, maar dan is het wel noodzakelijk dat de kasstroom snel positief is. En zover lijkt InnoConcepts nog niet.

Het is misschien een meevaller dat topman Mehra al eerder met dit bijltje gehakt. In 2002 werd Mehra door toenmalig topman Jan Bennink van Danone naar Numico gehaald om leiding te geven aan inkoop en logistiek.

Ook Numico worstelde toen met een negatief eigen vermogen. Belangrijk verschil is dat Numico een onderneming was die dreef op hoge afzetvolumes en hoge marges.

InnoConcepts moet het niet zozeer hebben van volumes, maar van marges. Zolang de nieuwe spuitgiettechnologie nog niet wordt omarmd door klanten, zal de rentabiliteit niet het noodzakelijk niveau halen.

Nieuwe tegenvaller
Voorlopig zijn die klanten nog niet al te enthousiast. Een eerste en belangrijke klant in de Verenigde Staten voor InnoConcepts' nieuwe kostenbesparende spuitgiettechnologie blijkt de contractvoorwaarden te willen heronderhandelen.

Volgens InnoConcepts is de claim van deze Amerikaanse klant gebaseerd op opgelopen vertraging om de technologie voor hun eigen producten operationeel te krijgen.

In het halfjaarbericht waarschuwde InnoConcepts dat dit kan leiden tot een ‘gedeeltelijke of volledige afwaardering' van InnoConcepts' belang in deelneming WNA, die als partner optreedt voor de klant. Op de balans is deze deelneming nu nog gewaardeerd op 23,7 miljoen euro.

Als de Amerikanen hun zin krijgen, lijkt dit bovendien de kans te verkleinen dat andere potentiële klanten voor InnoConcepts kiezen.

Emissie mogelijk
Innconcepts lijkt van plan om de nood te verlichten door nieuwe aandelen uit te geven. In plaats van de huidige 100 miljoen aandelen, die inmiddels al zijn uitgegeven, wil het tot maximaal 250 miljoen aandelen kunnen emitteren.

Daarvoor heeft het toestemming nodig van aandeelhouders. Maar die zullen toch eerst een duidelijk overlevingsplan willen horen. Het is vrijdag aan Innoconcepts om hen te overtuigen. Dat zal een helse klus worden.
Gerelateerde artikelen