VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 oktober 2010

KPN op koers om doelstellingen 2010 te halen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Kostenbesparingen hebben telecomconcern KPN aan een behoorlijk derde kwartaal geholpen. Binnen Nederland moest KPN omzet prijsgeven, maar zij blijft ‘vol vertrouwen' de doelstellingen voor 2010 te halen.

Dit blijkt uit de derde kwartaalcijfers die bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer presenteerde.

De volgend jaar april afzwaaiende Scheepbouwer maakte voor het derde kwartaal een fractionele omzetstijging van 0,8 procent tot 3,3 miljard euro bekend ten opzichte van dezelfde drie maanden vorig jaar.

Over de eerste negen maanden loopt KPN overigens nog altijd achter bij vorig jaar met een omzetdaling van 1,3 procent tot 10 miljard euro.

Het operationeel resultaat (ebitda) nam in dezelfde periode met 5,9 procent toe tot 1,4 miljard euro. De nettowinst steeg met 2,8 procent tot 406 miljoen euro ondanks fors gestegen financieringskosten als gevolg van het in september 2010 uit de markt hebben gehaald van enkele uitstaande obligatielening en hogere rentelasten.

Door deze obligatie-inkoop is de kaspositie van KPN fors lager. Aan het eind van het derde kwartaal heeft KPN ruim 1,33 miljard euro cash direct beschikbaar. Ultimo 2009 was dat nog 2,69 miljard euro.

Doelstellingen
KPN verwacht voor heel 2010 een winst voor afschrijvingen, amortisatie, rente en belastingen (ebitda) te halen van 5,5 miljard euro op een omzet van ongeveer 13,5 miljard euro.

Om dat te bereiken is het noodzakelijk omzet en winststijging bij de mobiele divisie uit te bouwen. Vooral in Duitsland boerde dochter E-Plus goed met een omzetstijging van 3,8 procent en een ebitda-toename van 11 procent tot 386 miljoen euro.

De vrije kasstroom zal rond 2,4 miljard euro uitkomen. Ook voor 2011 rekent KPN op verdere groei van de ebitda en vrije kasstroom. Tijdens Scheepbouwer's laatste aandeelhoudersvergadering zal hij zijn aandeelhouders een dividend voorschotelen van 80 eurocent per aandeel. In 2011 moet deze uitkering ten minste 85 eurocent per aandeel gaan bedragen.

Tegenslagen
In Nederland wil het niet echt vlotten. Vooral op de zakelijke markt (min vier procent) en bij de consumentendivisie (min 2,7 procent) moest het telecomconcern omzettegenslagen slikken met name door ‘competitieve marktomstandigheden'.

Scheepbouwer verwacht dat ook volgend jaar de omzet in Nederland onder druk zal blijven staan als gevolg van onder andere door de toezichthouder opgelegde tariefsverlagingen. In het derde kwartaal kostte deze maatregel KPN 27 miljoen euro omzet.

Groei
Groei moet komen van nieuwe diensten, zoals internettelevisie. Een risicofactor is dat KPN bij de uitrol van nieuwe initiatieven een tegenvallend trackrecord heeft. Het is aan Scheepbouwer's opvolger Eelco Blok om de telecomreus nieuwe impulsen te geven en zo de omzet en winst structureel te stuwen.
Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}