VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers verwachten méér van DSM

DSM noemt de eigen prestaties over het derde kwartaal sterk. Beleggers lijken daar anders over te denken.

Hoe overtref je je beste prestatie ooit? Dat was de uitdaging voor chemieconcern DSM afgelopen kwartaal.

De halfjaarcijfers die DSM in augustus presenteerde waren . In de afgelopen drie maanden is daar maar ten dele een vervolg aan gegeven.

De omzet bij DSM stijgt nog steeds. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar groeide het concern met 13 procent op eigen kracht en ondervond ook nog rugwind door de zwakke euro in de herfstmaanden.

Voedingsdivisie nu en toen
DSM heeft, zo meldt het bedrijf zelf, de kredietcrisis grotendeels verteerd. De vraag is min of meer terug op het niveau van 2008. Het is interessant om eens te kijken wat er sinds die tijd is veranderd in het bedrijf.

Bij vergelijking tussen de omzetcijfers nu en die van twee jaar geleden valt meteen op hoe belangrijk de voedingsdivisie is geworden voor DSM. Deze divisie Nutriotion, producent van vitaminen en andere basisbestanddelen van voeding, is de enige divisie die in omzet gegroeid is sinds de herfst van 2008.

Tegelijk is DSM wat betreft winstgevendheid sterker dan ooit afhankelijk van deze divisie. Nutrition is nu goed voor drie kwart van de winst (EBIT), een verdubbeling ten opzichte van 2008.

De voedingsdivisie wordt ook belangrijker omdat DSM zijn chemische activiteiten sterk heeft afgebouwd. DSM wil ook het laatste stukje bulkchemie buiten de deur zetten. Het gaat om DSM Elastomers, de productie van synthetische rubbers. Nieuws over een mogelijke verkoop is niet gegeven.

De schaduwkant
Afgezien van het paradepaardje Nutrition zijn er vooral tegenvallers te noteren voor DSM. De farmaceutische tak kwakkelt verder door, zoals DSM dat noemt, "aanhoudende problemen."

De marges bij Performance Materials (harsen en plastics) staan onder druk door oplopende grondstofprijzen. DSM laat stoer weten prijsstijgingen door te willen bereken aan zijn klanten. Dat is afgelopen kwartaal niet echt gelukt.

Ondanks de stijging in omzet en bedrijfsresultaat zijn beleggers teleurgesteld in de resultaten van DSM. Het aandeel koerst een paar procent lager na bekendmaking van de kwartaalresultaten. Eenzelfde reactie volgde toen DSM vorige maand zijn nieuwer strategie bekend maakte.

Duidelijkheid
Beleggers wachten op duidelijke keuzes van het concern. Gaat de kwakkelende farmaceutische tak nu in de verkoop? En groeit het bedrijf wel hard genoeg in Azië? Bij de presentatie van de strategie liet DSM weten fors in te zetten op groei in met name China.

Over 2010 had DSM gepland om 1,5 milard dollar omzet te halen uit China. Dat doel wordt keurig gehaald. Is dat een kwestie van goed plannen of had de eigen doelstelling- bij DSM niet vaak te ambitieus- gewoonweg overtroffen moeten worden?

En hoe zit het met overnames? De riante kaspositie van DSM biedt mogelijkheden genoeg. DSM spreekt over "een gedisciplineerd acquisitiebeleid."  Beleggers wachten af wat dat gaat betekenen.




Gerelateerde artikelen