VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Online helpt Wolters Kluwer aan hogere marges

Opnieuw geen uitspattingen bij Wolters Kluwer. De doelstellingen voor 2010 worden gehaald. Een blik in de verdere toekomst gunt het uitgeefconcern beleggers niet. Maar nieuwe overnames lijken aanstaande.

Bestuursvoorzitster Nancy McKinstry noemt de resultaten over het derde kwartaal ‘bemoedigend'.

Concrete cijfers over omzet en marge geeft het informatieconcern in haar tussentijdse handelsbericht niet. Het zegt alleen dat de trends uit het eerste halfjaar zich hebben voortgezet.

Online
Vooral de groei van het aantal afgesloten online abonnementen bij alle divisies, met een hogere marge dan de traditionele gedrukte uitgaven, drijft het uitgeefconcern.

Ook slaagt Wolters Kluwer erin bestaande klanten langer aan zich te binden. De onlinediensten zijn inmiddels goed voor 72 procent van de totale omzet.

Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie van de goodwill (ebita) verbeterde in het derde kwartaal, door de verkoop van meer winstgevende elektronische producten en aanhoudende kostenbesparingen. De papierenomzet blijft ondertussen slinken, aldus McKinstry.

Over de eerste helft van het jaar kon het bedrijf de omzet handhaven op een vrijwel onveranderd niveau van 1,73 miljard euro, terwijl de winst een minieme stijging vertoonde naar 328 miljoen euro.

Verwachting
Wolters Kluwer bevestigde tegelijkertijd ook nog maar eens de verwachtingen voor het hele jaar. Voor het hele jaar rekent het concern op een operationele winstmarge (ebita) van maximaal 21 procent, een vrije kasstroom van ten minste euro 400 mln en een rendement op geïnvesteerd kapitaal van minimaal 8 procent.

Dit rendementsdoel kom daarmee waarschijnlijk wel lager uit dan in 2008 (9,1 procent) en 2009 (8,5 procent). McKinstry mikt op een wiinst per aandeel tussen 1,41 euro en 1,45 euro.

Nog steeds ziet Wolters Kluwer een uitdagende markt in Europa, terwijl Noord-Amerika en Azië zullen herstellen. De Noord-Amerikaanse markt vertoont ‘langzaam herstel' terwijl de opleving in Azië zelfs ‘krachtig' wordt genoemd.

Overnames
Nu de targets voor dit jaar zo goed als bereikt zijn, wachten beleggers met smacht op nieuwe uitdagende doelstellingen.

Overnames zullen daarin een belangrijke rol moeten spelen. In ieder geval heeft Wolters Kluwer de afgelopen maanden zijn wens om bedrijven over te nemen via ‘kralen rijgen' in de praktijk gebracht.

In september werd ter versterking van de financiële tak alvast FRSGlobal overgenomen van private equity investeerders Carlyle en Kennet Partners voor een onbekend bedrag. FRSGlobal is wereldwijd actief op het gebied van financiele regelgeving en risicomanagement.

Eind augustus gaf financieel directeur Boudewijn Beerkens al aan te zoeken naar overnames van 100 miljoen tot 200 miljoen euro, waarschijnlijk in de medische of fiscale hoek. Acquisities die in dit plaatje passen, staan mogelijk nog op stapel.

En dan waren er onlangs ook weer geruchten op over een overname door Wolters Kluwer van branchegenoot Reed Elsevier. Eens in de zoveel tijd worden beide concerns aan elkaar gelinkt. Eerder zou al sprake zijn van interesse dat juist Reed Elsevier Wolters Kluwer zou willen kopen.




Gerelateerde artikelen