VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever accelereert op zijn Chinees

Lage schuld, een fikse kasstroom en mooie groei. Unilever stemt tevreden. Met dank aan vooral China en India waar de echte groei te halen valt.

Hoewel er in West-Europa meer ijs en deodorant werden verkocht blijkt Unilever voor groei toch steeds meer afhankelijk van de opkomende markten. Dat blijkt ook uit de cijfers over het derde kwartaal.

Om winstgevende groei in het westen te bewerkstelligen zijn overnames nodig, en dan met name in de non-food kant van de markt.

De zijn daarom welkome versterkingen. Voor de Sara Lee-overname is nog altijd geen toestemming van de mededingingsautoriteiten, maar topman Paul Polman verklaarde na afloop van de cijferpresentatie dat hij eind november uitsluitsel verwacht te hebben.

Unilever heeft in het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 11,5 miljard euro. , 13,2 procent meer dan vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 1,35 miljard euro, ofwel 0,43 euro per aandeel.

Van die winst wordt bijna de helft (0,208 euro) uitgekeerd als kwartaaldividend.

Tevreden
Ceo Polman toonde zich tevreden met het resultaat, maar benadrukte zelf ook dat de groei nu meer dan ooit gedreven wordt door de opkomende markten.

Unilever heeft daar een sterke positie, maar de concurrentie is groot. Hogere kosten voor grondstoffen zijn wel merkbaar geworden dit kwartaal, en zij zullen ook in het vierde kwartaal op het resultaat drukken.

Het omzetaandeel van de opkomende markten is inmiddels maar liefst 40 procent (4,6 miljard euro van de 11,5 miljard in het derde kwartaal). 

Dat percentage zal de komende jaren verder oplopen: de organische groei was 6,7 procent in opkomende markten, terwijl de groei in (bijvoorbeeld) West-Europa in het derde kwartaal iets onder het nulpunt lag.

Aankopen en non-food
Om de winstgroei in West-Europa nieuwe impulsen te geven zijn aankopen zoals die van Sara Lee cruciaal.

Daarnaast lijkt het logisch om nog meer de nadruk te leggen op het non-food deel van het assortiment, omdat daarin de marges aantrekkelijker zijn. Polman gaf aan dat de marketingactiviteiten daar de komende maanden ook op zullen zijn afgestemd.

Solide
De cijfers werden op het Damrak prima ontvangen. In landen als China en India is Unilever op de goede weg en is het zaak de marktaandelen gestaag uit te breiden en de concurrentie op achterstand te houden.

Unilever genereert momenteel ieder kwartaal gemiddeld een kleine miljard euro aan vrije kasstroom. Met een dividendrendement van 4 procent en een netto schuld van slechts 6,1 miljard euro lijkt Unilever op het huidige niveau dan een uiterst solide belegging.
Gerelateerde artikelen