VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ten Cate worstelt met krapte op grondstoffenmarkt

Op het eerste gezicht lijkt Ten Cate een sterk derde kwartaal te hebben gedraaid. Nadere beschouwing laat zien dat er flink is ingeleverd ten opzichte van het tweede kwartaal.

De kunstvezelproducent weet de hogere grondstofkosten onvoldoende door te schuiven aan de klant.

Qua omzet laat Ten Cate een flinke groei zien ten opzichte van vorig jaar. De verkopen stegen de laatste drie maanden met 22 procent tot 273 miljoen euro.

Dat klinkt indrukwekkender dan het is. Vorig jaar waren de herfstmaanden teleurstellend. Het zette destijds de toon voor wat een voor Ten Cate uiterst zwak jaar zou blijken.

De omzet mag dan aardig gestegen zijn, de winstgevendheid (ebita) is ook nu weer teleurstellend. Ook hier weer een flinke plus ten opzichte van 2009. Maar in vergelijking met de eerste helft van dit jaar is de prestatie uitermate bleek.

Winstgevendheid omlaag

Over de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg dit resultaat 38 miljoen euro, vooral door een bedrijfsresultaat van 30 miljoen euro gedurende de periode april - juni. Dit betekent dat Ten Cate in het derde kwartaal haar winstgevendheid met 20 procent heeft zien teruglopen.

De nettowinst pluste in het derde kwartaal met 47 procent tot 14,7 miljoen euro, onder meer dankzij de sterke prestatie van de kunstgrasactiviteiten. In de eerste jaarhelft hield Ten Cate onder de streep al 19,8 miljoen euro over.

Grondstoffen
Vooral de schaarste van grondstoffen hakte erin bij de producent van technisch textiel (legeruniformen, aerospacecomposieten) en kunstgras. De ontwikkeling van de grondstofkosten blijft bestuursvoorzitter Loek de Vries bovendien zorgen baren.

De Vries wijst in het bijzonder op de krapte ten aanzien van aramidevezels, gebruikt in kogel- en scherfwerende vesten en bij brandwerend textiel, die bij het Heerlense fijnchemieconcern DSM en DuPont worden ingekocht.

Beide producenten zijn bezig hun prijzen weer langzaamaan te verhogen. Zij proberen wat ook Ten Cate wil: gestegen grondstofprijzen doorrekenen aan hun klanten.

Kunstgras
Behalve de  is de winststijging ook gedrukt door kosten die Ten Cate maakte om haar versnipperde kunstgrasbedrijven te stroomlijnen.

Opvallend is de inschatting die topman De Vries van die markt maakt. Hij voorziet een consolidatieslag, waarbij een paar grote jongens overblijven. Wil ten Cate meespelen dan ligt uitbreiding voor de hand.

Zo zou het niet gek zijn om producent helemaal in te lijven. Momenteel houdt Ten Cate een 50-procentsbelang in dit bedrijf. De andere helft is nu nog in handen van ingenieursbureau Oranjewoud. Ten Cate zou als volledig eigenaar nog meer kunnen profiteren van het gesignaleerde vraagherstel naar hoogwaardige kunstgrasvezels.

Verwachtingen
Ten Cate meent in de tweede jaarhelft van 2010 een aanzienlijke winstgroei te realiseren. Dit zou een nettojaarwinst betekenen van euro 37 miljoen.

Niet erg ambitieus. Over de eerste negen maanden kon de kunststoffenproducent al een nettowinst van 34 miljoen euro bijschrijven.




Gerelateerde artikelen