VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 november 2010

Duurzame tegenvaller voor AkzoNobel

 • Pagina printen
 • 0 Reageer op dit artikel
 • Stuur dit artikel door

  Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Geklungel met de ranglijst van meest duurzame bedrijven ter wereld kost AkzoNobels topman tienduizenden euro's. Daarbij is gezichtsverlies niet meegeteld.

Een bittere pil voor AkzoNobel en Philips. Eerder dit jaar werden ze uitgeworpen tot het meest duurzame bedrijf binnen hun sector.

Nu blijkt dat ze die toppositie te danken hadden aan softwarefouten bij de samenstelling van de ranglijsten. Gisteren werd de herziene ranglijsten gepresenteerd, beide bedrijven zakken van de eerste naar de tweede plek. AkzoNobel moet DSM nu voorlaten, Philips ziet Panasonic langszij komen.

Kost geld
Topman Hans Wijers van AkzoNobel sportief op het verlies van de koppositie in de sector chemie: "Ik wil DSM feliciteren met het overnemen van de eerste plaats", zegt hij, "maar de spijtige noodzaak om de resultaten te herwaarderen verandert niets aan onze inzet voor continue verbetering."

De duurzame afwaardering van AkzoNobel raakt Wijers rechtstreeks in de portemonnee. De topman kan jaarlijks een aandelenbeloning verdienen die deels afhankelijk is van de positie op de duurzaamheidranglijst van Dow Jones.

Een vlugge berekening laat zien dat Wijers zo'n 100.000 euro aan aandelenbonus verspeelt, zelfs als zijn bedrijf beter presteert dan de concurrentie. Zijn medebestuurders zien de aandelenbonus ook teruglopen maar minder.
Afgezien van die financiële tegenvaller betekent de herberekening van de ranglijst nieuw gezichtsverlies voor Wijers.

Gezichtsverlies
De topman is een groot pleitbezorger van ‘groene' bonussen. Als voorzitter van de remuneratiecommissie bij Shell (die de beloning van het bestuur bepaalt) introduceerde hij daar de duurzaamheidsindex als bonuselement. Prompt werd het energieconcern verwijderd, vanwege olielekkages in Nigeria.

Overigens is niet duidelijk waarom AkzoNobel (en DSM) na herberekening van de duurzaamheidsindex lager uitkomen. De samenstellers maken de eindscore per bedrijf nu niet openbaar en geven ook geen uitleg over de rangschikking.

Het gebrek aan openheid is een reden te meer om duurzaamheid buiten de beloning te houden. De controle mogelijkheden zijn gebrekkig.

De succesvolle bedrijven van de toekomst zijn degene die zich hard inspannen om zo duurzaam mogelijk te presteren. Zo niet, dan merken ze dat vanzelf aan de beurskoers. Het verdiende loon volgt dan vanzelf.

Wijers loopt extraatje mis 
 • Jaarlijks kan topman Wijers van AkzoNobel naast zijn basissalaris, optiebeloning en cashbonus ook een beloning in aandelen toucheren.
 • Die bonus kan oplopen tot 1,1 miljoen euro.
 • Wijers en zijn medebestuurders ontvangen de beloning voorwaardelijk. Na drie jaar wordt deze definief vastgesteld op basis van de prestaties in die drie jaar.
 • Sinds 2009 is de hoogte van de aandelenbeloning niet meer uitsluitend afhankelijk van beurskoers van AkzoNobel (total shareholders return), maar ook van de positie op de ranglijst van meest duurzame chemiebedrijven.
 • Als AkzoNobel over een periode van drie jaar het meest duurzame chemieconcern blijkt te zijn levert dat 37,5 procent van het basissalaris aan aandelenbonus op: 285.000 euro.
 • Omdat AkzoNobel zijn oorspronkelijke koppositie in de Dow Jones Sustainability Index moet prijsgeven valt de aandelenbeloning over 2009 gegarandeerd lager uit.
 • Een tweede plaats betekent een aandelenbonus van 31 procent: 238.00 euro. De tegenvaller kan verder oplopen, want ook de aandelenbeloning over 2010 kan lager uitpakken.


Gerelateerde artikelen

Akzo’s rendementsdoelstelling voor 2020 is verder weg dan ooit
Akzo-commissarissen krijgen tik op de vingers van aandeelhouders
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
03-11-2017

Het afhaken van PPG als overnemer heeft de rust bij AkzoNobel allerminst te…

Lees verder

akzonobel overname PPG
Nieuwe winstwaarschuwing maakt doelstellingen AkzoNobel steeds ongeloofwaardiger

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}