VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kendrion profiteert sterk van Chinese vraag naar Duitse auto's

Duitse auto's en machines zijn populair in China. Kendrion, producent van elektromagneten, lift mee op dat succes. Het kan terugkijken op het beste kwartaal ooit.

Toepassingen genoeg voor de elektromagneten van . Ze zijn terug te vinden in bijvoorbeeld liften, deursluitingen, industriële robots en dieselmotoren en airco- en motorkoelingssystemen.

De mondiale markt voor de magenten wordt geschat op circa 3 miljard euro, waarvan Duitsland eenderde voor zijn rekening neemt.

Niet verwonderlijk dat Kendrion juist daar goed vertegenwoordigd is. Duitsland is goed voor ruim de helft van de bedrijfsomzet. Het bedrijf heeft sterke posities in de Duitse industrie en de Duitse automobielsector.

De Duitse industrie en autofabrikanten als Daimler, Volkswagen en Audi zijn aan een tweede jeugd begonnen vanwege de sterke vraag van China naar Duitse automerken en machines.

Kendrion profiteert specifiek nog extra van het succes van de nieuwe zuinige dieselmotoren waar het een aantal belangrijke onderdelen voor levert.

Behalve indirect profiteert het bedrijf uit Zeist ook rechtstreeks van de vraag uit China. Ook daar is Kendrion aanwezig in China evenals in de Verenigde Staten, waar de groei eveneens flink doorzet.

Ceo Piet Veenema toont zich dan ook terecht trots op de gemaakte strategische focus op uitsluitend elektromagneten, de innovaties die zijn bereikt en de geografische expansie.

Winst verviervoudigd
De nettowinst in het derde kwartaal verviervoudigde tot 4,2 miljoen euro (0,37 euro per aandeel, terwijl de omzet met liefst 51 procent steeg tot 59 miljoen euro. Kendrion boekte daarmee tweemaal zoveel winst dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

Normaliter is het derde kwartaal wat zwakker vanwege de vakantieperiode, maar nu moesten alle zeilen worden bijgezet om aan de vraag te kunnen voldoen. In het derde kwartaal werd zelfs 6 procent meer omgezet dan in het tweede kwartaal.

Optimisme troef
Bij de jaarcijfers 2009 sprak het over minimaal 10 procent omzetgroei. Dat was al opvallend omdat het bedrijf normaliter niet al te scheutig is met vooruitzichten zo vroeg in het jaar.

Bij de halfjaarcijfers werd dat opgekrikt tot minimaal 30 procent omzetgroei. Nu wordt uitgegaan van een toename van minimaal 40 procent.

De jaarwinst zal op ten minste 13 miljoen euro uitkomen. Dat zou neerkomen op een winst per aandeel van minimaal 1,15 euro. Na negen maanden staat de teller van de nettowinst op 10,4 miljoen euro, gelijk aan 0,92 euro per aandeel.

Het contrast ten opzichte van het is daarmee enorm. Vorig jaar om deze tijd lag de nettowinst nog op 2,1 miljoen. En gecorrigeerd voor buitengewone posten was dat slechts 6 ton.

De winstprognose lijkt zelfs nog conservatief, omdat Kendrion over een goed gevuld orderboek beschikt. Zelfs een wat zwakkere decembermaand kan de pret niet meer drukken.

Kendrion wil 30 procent van de nettowinst uitkeren als dividend. Dat zou dan neerkomen op een dividend van minstens 0,35 euro per aandeel. Vorig jaar werd niets uitgekeerd. De banken eisten toen dat het bedrijf eerst de balans op orde bracht.

Bouwen aan track record
Het is voor het derde kwartaal op rij dat Kendrion in positieve zin weet te verrassen. Na de zwakke jaren die hier vooraf gingen is het bedrijf zich bewust dat het weer het vertrouwen van beleggers moet terugwinnen.

Dat lijkt aardig te lukken. En topman Veenema ziet meer moois voor 2011. Volgend jaar zal de omzet volgens Veenema verder stijgen. Acquisities zullen daar zeker een rol bij spelen.

Er zit nog wel een lastig steentje in de schoen. Er hangt het bedrijf nog altijd een Europese megaboete boven het hoofd van 34 miljoen euro vanwege vermeende prijsafspraken, bijna tweeënhalf keer de verwachte winst over 2010. Inmiddels is de balans van Kendrion dusdanig aangesterkt dat het een stootje kan hebben.




Gerelateerde artikelen