VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 november 2010

SBM Offshore blijft optimistisch over marktvraag

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De olieprijs zit stevig in de lift, energieconcerns gaan weer investeren en SBM Offshore wil daarvan profiteren. Maar de concurrentie is groot. Een opdracht meer of minder binnen hengelen kan grote gevolgen hebben.

Een wat hogere omzet (+2,5 procent t.o.v. 2009), maar geen winstcijfers. AEX-fonds SBM Offshore was niet bepaald scheutig met keiharde cijfers over het derde kwartaal.

Mondelinge toelichting gaf de toeleverancier aan de olie- en gasindustrie wel. Het concern zag een de vraag naar boorplatforms toenemen. Die aantrekkende vraag is te danken aan de hogere olieprijs.

Vooral dan voelen energieproducenten druk om ook moeilijk winbare olie- en gas te winnen. De olie & gasindustrie zal naar verwachting ook volgend jaar het investeringsniveau opkrikken.

SBM is juist sterk in dit zware werk en zou dus moeten kunnen profiteren. Intussen constateert de maritiem dienstverlener forse concurrentie van andere bedrijven in de sector.

SBM blijft in zijn verwachtingen nog aan de voorzichtige kant. Een project meer of minder en scheelt bij SBM een behoorlijke slok op een borrel.

Naast het winnen van opdrachten is het voor SBM ook vooral zaak de kosten van te voren goed in te schatten. Budgetoverschrijdingen zoals vroeger zouden tot het verleden moeten behoren.

Brazilië booming
Vooral de Braziliaanse vraag naar drijvende olieopslagsystemen is sterk. SBM slaagde er afgelopen kwartaal in de ‘Petrobas P-57', twee weken eerder dan gepland op te leveren.

Het incasseerde daarmee een bonus en uiteraard scheelt het de nodige rentelasten. Voorts ziet SBM goede mogelijkheden twee platforms die het momenteel aan het Braziliaanse Petrobas heeft verhuurd en waarvan de contracten binnenkort aflopen door te rollen. Onduidelijk is of dat weer bij Petrobas is.

Niet overal gaat het voor de wind. Klein negatief aspect in het kwartaalbericht betreft de vanwege slechte weersomstandigheden vertraagde werking van de in Noorwegen afgeleverde zogeheten MOPUstor. Dat zou de rentelasten en andere kosten wel weer eens kunnen opstuwen.

Outlook stabiel
SBM Offshore houdt vast aan de prognose dat de omzet dit jaar ongeveer gelijk zal uitkomen aan de 2,96 miljard van vorig jaar. Dat gaan topman Tony Mace en zijn mannen zeker halen want de omzetverwachting voor dit jaar is al volledig gewaarborgd door het huidige orderboek.

Sterker, 900 miljoen dollar zou nog dit jaar als omzet geboekt kunnen worden, waardoor de jaaromzet boven de 3 miljard dollar kan uitkomen.

Grote deals worden dit jaar niet meer verwacht. Volgend jaar wordt het spannend als de industrie het eerste drijvende LNG-platform zal opleveren. SBM denkt in de toekomst forse omzet te kunnen genereren uit de winning van dit vloeibaar aardgas.

Het zou dan ook een enorme opsteker zijn als SBM deze eerste grootschalige opdracht in de LNG-markt kan kapen.


Gerelateerde artikelen

VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
18-07-2017

SBM Offshore maakte onlangs bekend het oliewinnings- en opslagschip Turrite…

Lees verder

Shell sbm offshore
Brazilië blijft SBM in de greep houden
Dalende omzetten, maar hogere marges
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
16-09-2016

Het dividendbeleid van beursfondsen is vaak summier, houdt nauwelijks reken…

Lees verder

dividend dividendbeleid

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}