VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AMG belooft beterschap voor 2011

AMG boekt nog altijd rode cijfers, maar verwacht volgend jaar beterschap. Hopen maar dat het geen loze beloftes zijn. AMG heeft beleggers al vaker teleurgesteld.

AMG, de producent van speciale metaalproducten is een van de weinige bedrijven aan de Amsterdamse beurs die over het derde kwartaal rode cijfers moet rapporteren.

Maar beleggers ontvangen het verlies met gejuich. En niet voor het eerst. Het aandeel zit al enkele dagen in de lift. Dat is wel eens anders geweest in de korte koershistorie van het ondoorzichtige bedrijf. Regelmatig verraste AMG beleggers met negatief nieuws.

De positieve reactie op de derdekwartaalcijfers is te danken aan de gunstige vooruitzichten. Herstel lijkt aanstaande.

Maar nu nog niet helemaal. Cijfermatig gaat het nog altijd slecht met het cyclische bedrijf. Het derde kwartaal bracht een nettoverlies van 11,2 miljoen dollar. Het verlies kan volledig worden toegeschreven aan voorraadafwaarderingen bij de gedeeltelijke dochter Timminco, een Canadese fabrikant van grondstoffen voor zonnecellen.

Gecorrigeerd hiervoor zou AMG in het derde kwartaal een nettowinst van 3 miljoen dollar hebben geboekt (0,11 dollar per aandeel), tegen een verlies van 13,3 miljoen dollar vorig jaar.

Markt trekt aan
In de vooruitzichten schept AMG hoop op betere tijden. De eerste tekenen van herstel zijn in het derdekwartaalbericht waarneembaar. Zo stegen de inkomsten in het derde kwartaal met 17 procent tot 240,4 miljoen Amerikaanse dollar. In de eerste drie kwartalen lag de omzetgroei nog op 13 procent.

De markt is nog altijd onzeker, maar AMG profiteert van herstel in de verschillende markten waaraan het levert zoals de vliegtuigindustrie, de energiemarkten, de chemiesector en infrastructuur. Ook de stijgende vraag naar speciale metalen speelt AMG in de kaart.

Na negen maanden bedraagt het nettoverlies 9,8 miljoen dollar. Rode cijfers maar een enorme verbetering ten opzichte van de bijna 70 miljoen dollar verlies vorig jaar om deze tijd.

De divisies afzonderlijk
Het grootste bedrijfsonderdeel Advanced Materials (64 procent van de omzet), ontwikkelaar en fabrikant van speciale metalen, zit weer goed in de lift en zal volgend jaar nog beter moeten gaan draaien.

AMG heeft hier flink in de kosten gesneden en profiteert van gestegen metaalprijzen. Ook de aangekochte mijn en smelters en de fors gestegen prijs van het metaal tantalum zullen de winst moeten stuwen.

Het bedrijf put verder moed uit de aantrekkende orderintake bij het bedrijfsonderdeel Engineering Systems (22 procent van de omzet), ontwerper en fabrikant van smeltovens. Omzet en resultaat stonden hier nog onder druk, maar de trend van meer orders zal naar verwachting het komende jaar aanhouden.

Het bedrijfsonderdeel Graphit Kropfmühl (13 procent van de omzet), fabrikant van siliconenmetalen en natuurgrafiet liet in het derde kwartaal nog een gemengd beeld zien, maar profiteert momenteel over de volle breedte van stijgende prijzen. AMG heeft een 79,5 procent belang in dit bedrijf

Timminco
Ook worden positieve effecten op het resultaat verwacht van de Timminco transactie met Dow Corning. In oktober verwierf Dow Corning een 49 procentbelang in de joint venture waarin AMG's dochter Timminco haar siliciummetaal-activiteiten voor de productie van zonnecellen heeft ondergebracht.

Timminco ontving voor de inbreng van de activiteiten een bedrag van 40,3 miljoen dollar in contanten. Daarboven kan nog een bedrag van 10 miljoen komen, afhankelijk van de prestaties.

Timminco heeft dit geld aangewend om schulden af te lossen. Het bedrijf slaagde er tegelijkertijd in de kredietfaciliteit van de belangrijkste geldschieter Bank of America te verlengen.

Hoewel Timminco op volle toeren draait, heeft het door een voorraadafboeking van 25 miljoen dollar in het derde kwartaal een aanzienlijk negatieve impact op het resultaat gehad. AMG denkt dat de gouden belofte uit het verleden vanaf nu weer een betere bijdrage moet gaan leveren.
Gerelateerde artikelen