VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heijmans ziet uitgebodemde woningmarkt

Al twee jaar ziet Heijmans de omzet van kwartaal op kwartaal krimpen. Eindelijk kan het Rosmalense concern lichtpuntjes verkondigen: de resultaten krabbelen op. En, Heijmans denkt dat het dal op de woningmarkt is bereikt.

De vlag kan nog niet uit, maar bestuursvoorzitter Gerrit Witzel is ‘tevreden ondanks de moeilijke marktomstandigheden’.

Heijmans moest een omzetdaling slikken van tien procent tot 640 miljoen euro. De operationele winstmarge, het bruto-omzetresultaat minus verkoop- en beheerkosten, verdubbelde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar van één naar twee procent.


Uitgebodemd
Misschien wel de opvallendste mededeling stond niet in het persbericht, maar kwam pas tijdens een mondelinge toelichting door financieel directeur Mark van den Biggelaar. Hij meent dat de Nederlandse vastgoedmarkt ‘uitgebodemd en door het dal heen is’ en ziet ‘op dit moment geen reden’ om ook af te schrijven.

Vorige week moest concurrent Bam nog een winstwaarschuwing geven juist vanwege de negatieve vooruitzichten voor de Nederlandse woningmarkt. ‘BAM constateert dat in toenemende mate sprake is van een somber perspectief voor de Nederlandse woningmarkt. Steeds meer projecten worden uitgesteld of stopgezet.’ De Bunnikse bouwer moest een additioneel verlies van 177 miljoen euro nemen en zag de geprognosticeerde jaarwinst verdampen.

De verkoop van nieuwe woningen lijkt Heijmans’ minder negatieve inslag te ondersteunen. In het derde kwartaal verkocht de bouwer 386 nieuwe woningen. Eind juni waren dat er 683. De woningverkopen zijn daarmee nagenoeg gelijk over de kwartalen verdeeld.

De voorraad onverkochte maar wel al afgebouwde huizen daalde tot 63 ten opzichte van 70 woningen bij de halfjaarsluiting.


Nieuwe orders
De afgelopen drie maanden nam het bouwconcern voor 600 miljoen euro nieuw werk aan. De totale orderportefeuille blijft daardoor met 2,8 miljard euro op het niveau van eind juni. Volgens Witzel geheel in lijn met het nieuwe adagium dat op het hoofdkantoor in stenen is gebeiteld: ‘marge boven omzet’.

De orderportefeuille zou qua winstgevendheid op goed niveau zijn gebleven, maar Heijmans geeft geen gespecificeerder inkijkje in de samenstelling van het werkvoorraad.

Na mislukte buitenlandse escapades in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk richt de bouwer zich vanaf 2009 alleen nog op de Nederlandse markt. Heijmans zet in op de woningbouw met een niche marktpositie in utiliteitsbouw en installatietechniek. Ook wil het een toonaangevende rol in infrastructuur. De afbouw van de buitenlandse activiteiten gaat traag. Geen partij die nu wil voldoen aan Heijmans’ minimale verkoopprijs.

Volgens Van den Biggelaar zijn infraprojecten in de regel minder conjunctuurgevoelig, maar opdrachten van lokale overheden staan door de bezuiningingen wel op een lager pitje.

Winstgevend 2010
De contraire Heijmans’ visie op de Nederlandse woningsmarkt vertaalt zich niet in een bijstelling van de winstverwachting. Meer dan de mededeling dat 2010 winstgevend zal worden afgesloten, wil Witzel niet kwijt.

Dat moet toch uitgesprokener kunnen. Het eerste halfjaar sloot de bouwer af met een nettowinst van vier miljoen euro. Gelet op de positieve toonzetting nu lijkt het er op dat Gerrit Witzel beleggers in zijn eerste jaar als eindverantwoordelijke wil gaan verrassen. Ambitieuzere prognoses zijn dan gevaarlijk.
Gerelateerde artikelen