VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BAM is klaar voor winterdepressie

Bouwer BAM moet, na de winstwaarschuwing eerder deze maand, nu ook de verwachte omzet naar beneden bijstellen. In alle divisies en regio's staan de opbrengsten onder druk. Positieve vooruitzichten zijn er nauwelijks.

Met nieuwe negatieve verrassingen hielden beleggers in BAM eigenlijk geen rekening na .

Uiteindelijk blijken de derdekwartaalcijfers van het bouwbedrijf toch weer slechter dan verwacht. Het verlies in de eerste negen maanden is harder gestegen dan eerder aangenomen.

Al met al is het nettoverlies in de eerste negen maanden uitgekomen op euro 45,5 mln, waar in dezelfde periode vorig jaar nog een nettowinst van euro 65,4 mln werd geboekt. Een gigantisch verschil.

Na de winstwaarschuwing van 4 november volgt nu een omzetwaarschuwing.

Vastgoed en Bouw
De Groep ervaart in alle sectorale en geografische markten volumedruk, maar vooral in woningbouw en vastgoed zijn de opbrengsten fors lager. De eerder gemelde tegenvallers in de vastgoeddivisie wegen daardoor extra zwaar.

Die relatief kleine vastgoeddivisie is de grote boosdoener. Op een omzet van euro 412 mln moet 177 mln verlies worden genomen. Dat verlies behelst alleen nog de Nederlandse activiteiten. Naar nu blijkt moet ook een extra tegenvaller van euro 6 miljoen worden geslikt op vastgoed in Groot-Brittannië.

De divisie Bouw deelt in de malaise. BAM meldt met een haast wanhopig optimisme dat er hier en daar nog ‘goede' resultaten zijn geboekt, de opbrengsten liepen behoorlijk terug. En dat is niet zo vreemd met belangen in noodlijdend Groot-Brittannië.

Opvallend is dat BAM ook in Duitsland de omzet ziet teruglopen doordat banken voorzichtiger zijn om bouwprojecten te financieren.

Dramatisch
Misschien nog zorgelijker dan de cijfers zijn de kwalificaties die BAM gebruikt in bij de resultaten. In augustus zag de Bunnikse bouwer de Nederlandse bouwmarkt nog op een ‘laag niveau' door sudderen. Nu spreekt BAM over een ‘dramatisch' laag niveau. Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

En ook de verwachtingen over de woningmarkt zijn zeer somber en van herstel wil BAM absoluut nog niet weten. Daarmee is het bouwbedrijf een stuk somberder dan collega-bouwbedrijf Heijmans, dat meent dat de bodem bereikt is, en Ballast Nedam, dat hoopvolle signalen ziet.

Orderportefeuille
Ondanks alle somberheid meldt BAM een stabiele werkvoorraad. Er ligt de komende jaren al voor ruim 12 mrd euro op de plank, zo meldt de bouwer. De vraag is hoe zeker die opdrachten zijn. Een behoorlijk deel van de opdrachten komt uit Groot-Brittannië. Juist daar is de overheid ongekend hard aan het bezuinigen en dat kan ook al gestarte projecten raken.

Break-even
BAM denkt dit jaar 7,7 mrd euro aan omzet te kunnen boeken, waar eerder nog gerekend was op 8 mrd euro. Ondanks de verliezen in de eerste negen maanden denkt het bedrijf dit jaar break-even af te sluiten. 

Een lichtpuntje. Maar eerst zien en dan geloven.




Gerelateerde artikelen