VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis kan potje breken bij beleggers na verhoging winstverwachting

Geen aandeel steeg zo hard als Boskalis na bekendmaking van de derdekwartaalresultaten. De cijfers zijn goed en de winstverwachting is opgehoogd. De vraag is hoe het bedrijf in de eerste kwartalen van 2011 zal presteren.

Een verhoging van de winstverwachting naar ten minste 290 miljoen euro.

Deze mededeling in het overigens vrij kwalitatieve kwartaalbericht moet de reden zijn voor . Het aandeel steeg in de uren na bekendmaking van de cijfers met bijna tien procent.

Eerder ging het bedrijf nog uit van een winst van tussen de 250 en 262 miljoen euro, oftewel 10-15 procent meer dan vorig jaar (227,9 miljoen euro).
De omzet steeg in het derde kwartaal verder, dankzij de overname van Smit Internationale. Maar ook autonoom was de omzet licht hoger in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De vooruitzichten zijn niet slecht. De orderportefeuille blijft op een hoog niveau van ongeveer 3,2 miljard euro per november (was halfjaar 3,2 miljard euro). De vloot is ook voor een belangrijk deel van 2011 goed bezet.

Nabije toekomst
Ondanks deze positieve prognoses blijft topman Peter Berdowski benadrukken dat de "korte termijn vooruitzichten voor baggeren en maritieme infrastructuur sinds begin 2009 minder zeker zijn. De topman merkt dat klanten in het huidige klimaat meer tijd nemen voor hun investeringsbeslissingen.

Bovendien wordt de onderkant van de baggermarkt, zeg maar het eenvoudige baggerwerk, voornamelijk door de komst van Chinese partijen steeds competitiever.

Voor de langere termijn is Berdowski onverminderd positief. De activiteiten van Boskalis worden gedreven door de groei van de wereldbevolking, wereldhandel, energieconsumptie en de gevolgen van de klimaatverandering.

De topman verwacht dat in 2011 en 2012 omvangrijke energie en grondstofgerelateerde infrastructuurprojecten in Zuid Amerika, West Afrika en Australië op de markt komen.

3e kwartaal Boskalis. De divisies 
Baggeren en grondverzet had een "uitermate sterk" derde kwartaal door de "onverminderd hoge vlootbezetting" en de "goede uitvoering van lopende projecten".

Ook de divisie maritieme infrastructuur (40 procentbelang in Archirodon), dat bijvoorbeeld aanlegsteigers, golfbrekers en olie- en gasterminals construeert, had een sterk kwartaal.

Bij de terminaldiensten, de oud- Smit-divisie waar Peter Berdowski het meest op aasde, stonden de resultaten "enigszins onder druk". Een contract werd hier beëindigd en er waren kosten als gevolg van demobilisatie van materieel.

De havensleepdiensten presteerden goed als gevolg van de verder aangetrokken vrachtvolumes in de scheepvaart. De werknemers van de divisie Berging, Transport en Heavy Lift konden na een relatief rustig eerste half jaar ook weer aan de bak. Berging profiteerde van nieuwe contracten in ondermeer India en Duitsland.
Gerelateerde artikelen