VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Batenburg optimistischer dan drie maanden geleden

Het houdt allemaal nog niet over bij Batenburg, maar de opgaande lijn lijkt ingezet. Omzet en marges tonen voorzichtig herstel. Een paar pijnlijke affaires uit het recente verleden zeuren door.

Hogere omzet en een verhoogde winstverwachting. Het zijn twee lichtpuntjes in de niet- cijfermatige update die Batenburg geeft over het derde kwartaal.

Die meevallers komen voor de top van Batenburg als geroepen.

Het bedrijf kwam recent negatief in het nieuws. Het bestuur wordt verweten bij het vorig jaar ten ondergegane dochterbedrijf IJsselmuiden. Bovendien ligt er nog altijd een forse claim vanwege een afgeblazen nieuwbouwproject.

Olie op het vuur voor kritische aandeelhouders die de directie verwijten over weinig daadkracht te beschikken en ontransparant te zijn. Vooral de al lange tijd ondermaats presterende technische installatietak steekt de aandeelhouder.

Het nu gemelde, lichte herstel komt dan ook als geroepen. Batenburg heeft de winstprognose voor dit jaar opwaarts bijgesteld. Werd bij de halfjaarcijfers nog gesproken over een nettowinst van circa 3,8 miljoen euro (2009: 3,1 miljoen euro), nu wordt uitgegaan van ten minste 3,8 miljoen euro winst.

Ook de omzet is in het derde kwartaal duidelijk (7-12 procent) hoger ten opzichte van een jaar geleden. De omzet ligt na negen maanden 2 procent boven het niveau van vorig jaar. Halverwege het jaar was er nog sprake van een omzetdaling van 4 procent.
 
Het is te vroeg om tevreden te zijn. Ten eerste omdat de marges nog steeds achter blijven bij de concurrentie. De marge van 1,1 procent (halfjaarcijfers) die de installatiebedrijven van Batenburg maken staat nog ver af van de 6 procent marge die concurrent Imtech realiseert.

En dan is er nog de zaak rond dochter IJsselmijden. Batenburg laat weten dat het overleg met de curator over de afwikkeling van het faillissement van IJsselmuiden nog loopt. Er loopt een onderzoek naar het reilen en zeilen van het management van zowel Batenburg als IJsselmuiden. Centraal daarbij staat de vraag of de bestuurders wat te verwijten vallen. Veel nieuws meldt Batenburg hierover niet.

Hetzelfde geldt voor een claim van 1,7 miljoen euro, waarmee het bedrijf worstelt. Deze claim is eind vorig jaar door een projectontwikkelaar ingediend nadat een van de groepsmaatschappijen van Batenburg plannen voor nieuwbouw in de koelkast zette.

Verwachtingen
Batenburg meldt een aantal veranderingen die komende tijd het resultaat verder moeten opkrikken. Begin november kwam Batenburg met het bericht dat het de industriële activiteiten in Noord- en Midden-Nederland gaat bundelen om beter in te kunnen spelen op de ontwikkelingen bij opdrachtgevers en leveranciers. De installatiebedrijven moeten binnenkort efficiënter kunnen draaien dankzij een nieuwe bedrijfssoftware.

Ook de markt zit mee. De technische handelsgroep profiteert van een sterke vraag naar elektronicaproducten, bevestigingstechniek en samengestelde producten. Op de wereldmarkt zijn deze producten schaars waardoor de levertijden langer worden. Klanten reageren hierop door langer lopende orders in te leggen. Batenburg kan hierdoor efficiënter voorraadbeleid voeren en heeft natuurlijk profijt van het dikkere orderboek.

De lichtpuntjes in de recente update van Batenburg zijn voor beleggers nog geen doorslaggevend bewijs dat de huidige directie Batenburg echt naar een hoger plan kan brengen. De koersreactie op de update zegt niet veel. Daarvoor is de handel in het aandeel te beperkt.
Gerelateerde artikelen