VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT-topman Peter Bakker trekt zijn conclusies na splitsing

Peter Bakker gaat de splitsing van TNT niet meer meemaken als bestuursvoorzitter . De topman vertrekt per 1 januari als de Express-divisie apart is gezet. Een extra aandelenemissie is daarvoor niet nodig.

Naast duizenden postbodes gaat nu ook topman Peter Bakker weg bij postbedrijf TNT. Per 1 januari stapt de huidige bestuursvoorzitter op. Dan moet de splitsing van TNT een feit zijn.

Toen Peter Bakker negen jaar geleden de leiding nam bestond TNT uit drie delen: Post, Logistiek en Express. Daar blijft nu alleen de Postdivisie van over.

Bij de splitsing, die op 1 januari 2011 juridisch wordt afgerond houdt TNT in eerste instantie een belang van 29,9% in Express. Afhankelijk van de waarde van dat belang kunnen aandeelhouders geld terug verwachten. Mocht het belang in Express hoger uitvallen dan circa 900 miljoen euro dan krijgen aandeelhouders TNT het surplus uitgekeerd.

Waarde creëren
TNT had uit elkaar te willen trekken, al was daar voor nodig. De omzet en winst bij de Post-divisie staat al tijden onder druk, met als gevolg dat heel TNT is ondergewaardeerd. De divisies los scheuren moet derhalve waarde creëren.

Dat concept viel eerder al goed bij beleggers, maar er waren zorgen (en geruchten) dat TNT dat TNT extra kapitaal nodig zou hebben om de splitsing van de twee activiteiten door te voeren. Dat extra kapitaal zal in ieder geval niet worden opgehaald via een aandelenemissie, zo verzekerde Peter Bakker vandaag.

Frisse wind
Met het afstoten van de Express-divisie verlaat dus ook de topman het schip. Peter Bakker was 42 jaar oud toen hij het in 2001 voor het zeggen kreeg bij TNT. Hij was toen de jongste bestuursvoorzitter van een groot beursgenoteerd bedrijf in Nederland.

 


Gerelateerde artikelen