VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

En weer een bestuurswissel bij Wessanen

Voor de tweede keer in krap tweeënhalf jaar vertrekt Frans Eelkman Rooda voortijdig als financieel topman van een beursfonds. Eerder werd hij te licht bevonden voor een internationaal bedrijf. Nu blijkt ook een regionale speler niet te passen.

Opnieuw een wisseling aan de top van voedingsconcern Wessanen. Na een wisseling van bestuursvoorzitter en het vertrek van twee commissarissen vertrekt nu ook de financieel topman.

Wessanen stelt dat `in het licht van het versnelde transformatieproces dat de afgelopen jaren gaande is bij het bedrijf, is besloten dat een verandering in het financieel leiderschap in 2011 wenselijk is.´


Een hard oordeel. De persoon in kwestie, Frans Eelkman Rooda , is sinds de zomer van 2008 in functie bij Wessanen. Hij heeft dus al een paar jaar meegedraaid in het genoemde ´transformatieproces´, blijkbaar niet tot algehele tevredenheid.

De transformatie van Wessanen is goed beschouwd een afslankoperatie. Een forse schuldenlast en zeer povere resultaten dwongen Wessanen om de koers te verleggen. Het voedingsmiddelenconcern wil zich voortaan concentreren op Europa en daarom moeten de Amerikaanse activiteiten de deur uit.

Verkoop verloopt dramatisch
Dat laatste, de verkoop van Amerikaanse activiteiten, verloopt dramatisch. De Amerikaanse dochter American Beverage Company(ABC) heeft Wessanen tot nu niet kunnen verkopen nadat .

Uit het onderzoek van Wessanen bleek dat de financiële resultaten van ABC over 2006, 2007 en 2008 onjuist zijn gerapporteerd. Het eigen vermogen van ABC zou mogelijk tenminste tien miljoen euro te hoog zijn verondersteld.

Vorig jaar wist Wessanen met grote vertraging . De verkoopprijs was destijds dermate laag dat het concern gedwongen was om miljoenen af te boeken.


Deze week bleek de verkoop nog slechter uit te vallen. Wessanen kreeg onenigheid met de overnemende partij over de verkoopprijs en . De operationele resultaten en het werkkapitaal van de verkochte dochter Tree of Life bleken lager dan eerder gedacht.

De gevolgen voor Wessanen zijn groot. De nieuwe miljoenentegenvaller dreigt Wessanen nu over heel 2010 in het rood te drukken. En dat is ook Eelkman Rooda aan te rekenen. Hij is immers eindverantwoordelijke voor gedegen waardebepaling en rapportage.

Altijd wat
Eelkman Rooda zal uiterlijk eind mei 2011 aftreden. Het is dan de tweede keer op rij dat hij een beursfonds voortijdig verlaat.

Bij beursfonds OPG (nu: Mediq) moest Eelkman Rooda opstappen omdat zijn capaciteiten niet meer zouden passen bij het internationale karakter van de groothandel in medische producten.

Bij Wessanen lijkt hij ook niet de aangewezen man om een mondiaal bedrijf te helpen afslanken tot Europese proporties. Het is ook altijd wat.Gerelateerde artikelen