VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arcadis haalt verse groei uit Zuid-Amerika

In Europa mogen de resultaten dan onder druk staan, ingenieursbureau Arcadis vangt dit prima op door te profiteren van de groei in Zuid-Amerika. Opnieuw sleept het concern een omvangrijke order in Brazilië in de wacht.

Bij de halfjaarcijfers van Arcadis werd duidelijk dat het bedrijf in meerdere versnellingen groeit. De Europese overheden moeten zwaar bezuinigen, terwijl Azië en Zuid-Amerika juist een sterke ontwikkeling doormaken.

Europa en de Verenigde Staten zijn nog altijd goed voor circa 90 procent van de Arcadis'omzet, maar opkomende regio's als Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië worden steeds belangrijker voor het concern uit Arnhem.

Hoewel Arcadis vorig jaar toch ook in Brazilië wat tegenvallers kende en hinder ondervond van lagere investeringen door private partijen in milieu en infrastructuur, lopen de zaken hier nu zeer goed. In landen als Chili en Brazilië wordt door de overheid momenteel veel geïnvesteerd in mijnbouw, milieu en energieprojecten.

Grote Braziliaanse order
De Braziliaanse dochter Arcadis Logos (voor 50,01 procent) eigendom van Arcadis, heeft een contract binnengesleept ter waarde van 65 miljoen dollar voor het leveren van projectmanagementdiensten en technische ondersteuning bij de bouw van een kerncentrale.

Het betreft de derde kerncentrale op het Angra dos Reis Thermonuclear Complex in Rio de Janeiro. Voltooiing van het project ‘Angra 3' staat gepland voor 2016, wat Arcadis dus 60 maanden werk oplevert. De order heeft een omvang van circa 3 procent van Arcadis groepsomzet.

Arcadis' Braziliaanse partner Logos was in de jaren '70 van de vorige eeuw al betrokken bij de bouw van de ‘Angra 1', wat heeft geholpen bij de verwerving van deze order. Goed mogelijk dat Arcadis Logos ook in de toekomst ingeschakeld wordt bij nieuwe kerncentrales. Dat zit wel in de pijplijn nu de Braziliaanse economie zo sterk draait.

Stroom grote orders dit jaar
Eind mei van dit jaar kon Arcadis Logos melding maken van een order van 80 miljoen dollar voor projectmanagementdiensten bij de bouw van een Braziliaanse fabriek voor ijzererts bolletjes.

Medio juni van dit jaar ter waarde van 54 miljoen dollar.

Arcadis had al eens eerder laten weten in zowel Brazilië als in Chili ongekende groeimogelijkheden te zien. De strategie is er dan ook nadrukkelijk op gericht hier te expanderen. Arcadis behoort via dochter Arcadis Logos tot de vijf grootste ingenieursbureaus in Brazilië.

Brazilië organiseert in 2014 het WK-voetbal en in 2016 de Olympische Spelen, waar Arcadis ongetwijfeld van gaat meeprofiteren. Vergroting van de naamsbekendheid via goede referenties speelt in de ingenieurswereld een belangrijke rol.

De ambitieuze autonome omzetgroeidoelstelling van 5-7 procent per jaar in de periode 2011-2013 zal zeker voor een belangrijk deel gebaseerd zijn op de expansieplannen van Arcadis in opkomende landen.
Gerelateerde artikelen