VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ArcelorMittal breekt roestvrij staalmarkt open met aparte beursnotering

's Werelds grootste staalconcern wordt een stukje kleiner. ArcelorMittal gaat in de komende maanden zijn roestvrijstaaldivisie afsplitsen en apart naar de beurs brengen. De actie is bepaald niet uit luxe geboren.

In juli al aangekondigd maar vandaag officieel gemaakt. ArcelorMittal, de grootste staalfabrikant ter wereld gaat zijn divisie roestvrij staal afsplitsen en naar de beurs brengen.

Het aandeel van de nieuwe roestvrij staalpoot zal een notering krijgen in Amsterdam, Parijs en Luxemburg.
De afsplitsing gaat ArcelorMittal opzadelen met een afwaardering van 800 miljoen dollar.

Een boekhoudkundige kwestie, zo meldt ArcelorMittal, die niet zo eenvoudig geaccepteerd zou worden als er niet ook voordelen aan de afsplitsing zouden zitten.

Zo schuift het met schulden overladen ArcelorMittal een (klein) deel van zijn eigen schuld door naar het nieuwe roestvrijstaal-beursfonds. In totaal zal dit roestvrije fonds een miljard aan netto schulden op de balans krijgen. Een deel daarvan komt van ArcelorMittal, de overige schulden gaat het nieuwe fonds zelf aan.

Positieve draai aan mislukking
Arcelor denkt dat de roestvrij staal-divisie apart meer waarde oplevert voor aandeelhouders dan als onderdeel in een gigantische conglomeraat. En dat klinkt mooi, zeker ook voor Arcelor zelf dat één van de grootaandeelhouders in het nieuwe roestvrij concern zal zijn.

Maar op de keper beschouwd geeft het concern een positieve draai aan een jarenlange mislukking. Er wordt al jaren veel meer roestvrij staal geproduceerd in Europa dan de vraag naar het spul rechtvaardigt. Om die overcapaciteit te lijf te gaan zal er een consolidatieslag moeten plaats vinden. Een paar grote spelers zullen overblijven en kunnen dan eindelijk efficiënter op de kosten gaan letten.


Maar zover is het tot nu toe niet gekomen. ArcelorMittal-topman Lakshmi Mittal klaagt al langer dat hij van alles heeft geprobeerd om andere spelers over te nemen -hij spreekt zelf liever van een fusie. Maar geen enkele marktpartij voelt er veel voor zich te laten opslokken door de Indiase staalmagnaat. Nooit kon er overeenstemming worden bereikt over de overnameprijs.

Knuppel in het hoenderhok
En dus zet het concern nu zelf de eerste stap met de aparte beursnotering voor de roestvrij staal-divisie, die zo'n 10.000 man aan personeel zal tellen. De alleingang van de divisie moet helderheid verschaffen over de waarde.

Analisten rekenen op een beurswaarde tussen 3,5 en 4 miljard euro. Ook moet het dankzij de afsplitsing mogelijk worden om te fuseren met andere partijen.

Afsplitsing populair dit jaar 
 


Adel verplicht en dus is het positief dat de grootste marktspeler initiatief neemt op een markt open te breken. Vraag blijft of ArcelorMittal goed heeft getimed met deze stap en niet te lang heeft gewacht. Het beursklimaat is nu niet echt denderend te noemen.

En ook de staalmarkt gaat nog een paar beroerde maanden tegemoet. De grondstofkosten lopen op, ArcellorMittal weet de kostenstijging maar mondjesmaat door te berekenen aan zijn klanten. Maar zo erg als 2009 zal het niet meer worden. Dat was het slechtste staaljaar sinds de jaren zestig.

Aandeelhouders ArcelorMittal kunnen in het eerste kwartaal van volgend jaar één aandeel in de roestvrijstaaltak tegemoet zien voor elke twintig die ze hebben in ArcelorMittal. Meer informatie voor beleggers volgt later.
Gerelateerde artikelen