VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Banken niet te beroerd groeibedrijven te financieren

Banken lijken gemakkelijker kredieten te geven aan solide groeibedrijven. Ook kunstvezelproducent Ten Cate profiteert daarvan. Het biedt perspectief op nieuwe overnames.  

Groeibedrijven lijken steeds meer ruimte te krijgen van banken om hun ambities waar te maken. Na Kendrion profiteert ook vezelproducent Ten Cate daarvan. Overnamedrift wordt beloond.

: kunstvezelproducent Ten Cate heeft een nieuwe lening weten af te sluiten van 450 mln euro bij een internationaal syndicaat van elf banken. De nieuwe kredietfaciliteit vervangt de huidige die een omvang heeft van 400 mln euro.

De nieuwe kredietlijn is dus 50 miljoen euro groter en dat lijkt alles te maken te hebben met de ambitieuze groeiplannen van Ten Cate.

Vorige maand is Ten Cate weer op overnamepad gegaan. Het kocht de geosynthetische activiteiten van het Maleisische Emas Kiara. Daarmee verdubbelde het bedrijf uit Almelo zijn omzet uit Azië.

Die nieuwe honger naar uitbreiding van Ten Cate staat niet op zich. Ook Kendrion, producent van elektromagnetische componenten, kwam deze week een nieuwe kredietfaciliteit overeen van in totaal 123,5 miljoen euro, waarvan 40 miljoen euro aangewend kan worden voor acquisities.

Andere bedrijven die de afgelopen tijd met succes met de banken om tafel hebben gezeten zijn buizenfabrikant , en .

Deze ondernemingen , en dan met name Ten Cate en Kendrion, hebben een aantal zaken gemeen.

Het zijn stuk voor stuk ondernemingen die actief zijn op overnamegebied. Ze hanteren een zogeheten ‘buy and build-strategie'. Via vaak wat kleinere overnames wordt het kennis- en productenpakket vergroot, wat hen juist zo interessant maakt. Deze strategie van kralen rijgen is meestal de enige weg omdat grote spelers niet voorhanden zijn.

Flexibeler
Ook is duidelijk dat de banken in sommige gevallen wat flexibeler omgaan met de voorwaarden die aan belangrijke ratio's worden gesteld, de bekende bankconvenanten, en/of dat de tarieven wat omlaag zijn gegaan.

Dat laatste is een gevolg van de verbeterde economische omstandigheden, lagere marktrentes en beter functionerende financiële markten. De banken hebben blijkbaar gezien dat goede bedrijven weer snel opstaan uit een crisis en dat afknijpen juist averechts werkt.

Over één nacht ijs zullen de banken niet gegaan zijn. De betere bedrijven beschikken over het algemeen over goede balansverhoudingen en hebben dus genoeg vlees op de botten om wat extra vreemd vermogen te dragen.

Overnamegeruchten
Er is nog een overeenkomst tussen de genoemde bedrijven. Ze worden veelvuldig als overnamekandidaat genoemd.
De opgebloeide fusie- en overnamemarkt prikkelt de fantasie van beleggers en analisten.

Naast strategische partijen en private investeerders lijken nu ook Chinese bedrijven de Nederlandse beursfondsen hebben ontdekt. aan het Chinese Xinmao dat kabelfabrikant Draka in het vizier heeft.

Het zou niet verbazen als ook Ten Cate Chinese interesse heeft gewekt. De fabrikant van hoogwaardige weefsels en andere materialen voor onder meer de lucht- en ruimtevaart, infrastructuur en veiligheid kan China een stap vooruit helpen.

Eenzelfde redenering zou bijvoorbeeld kunnen gelden voor Kendrion, de fabrikant van hoogwaardige elektromagneten voor toepassingen in de industrie en automobielsector. De componenten die Kendrion levert voor de nieuwst zuinige dieselmotoren zal de Chinezen zeker aanspreken.

En zo kunnen er nog wel meer bedrijven worden genoemd. Met name technisch innovatieve bedrijven kunnen rekenen op belangstelling uit China.

De groeiplannen van Ten Cate en Kendrion, maar ook van bijvoorbeeld Nutreco laat zien dat het hier niet om bedrijven gaat die lethargisch gaan afwachten tot ze worden opgekocht. Aanval als beste verdediging.
Gerelateerde artikelen