VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam haalt extra winst via de rechter

In de bouw gaat het nog steeds beroerd. Toch denkt Ballast Nedam meer winst te gaan halen. De meevaller komt voor rekening van de advocaten van Ballast, niet de bouwvakkers.

Twee dagen nadat het , komt bouwer Ballast Nedam met de mededdeling dat de winst dit jaar iets hoger gaat uitvallen.

Niet dat het ineens een stuk beter gaat in de bouw. De verhoogde winstprognose van Ballast Nedam hangt uitsluitend samen met een gunstiger uitkomst van allerlei juridische conflicten. Minder ballast dus.

Op zich een fris geluid: een opwaarts bijgestelde winstprognose van een bouwbedrijf. Na de vele winstwaarschuwingen van met name BAM is dat op zich al een feestje waard. Maar met de operationele gang van zaken heeft het niets te maken.

Ging Ballast Nedam tot voor kort nog uit van een bedrijfsresultaat van 10 tot 15 miljoen euro, nu is dat opgekrikt tot een range van 15-20 miljoen euro. Daarmee zou het resultaat in lijn liggen met de 17 miljoen euro die vorig jaar werd verdiend. Dat blijft erg mager, want in de jaren 2006-2008 werd het drievoudige verdiend.

Claims en boetes
De Nieuwegeinse bouwer zegt dat in de nieuwe prognose rekening is gehouden met de voortgang die is geboekt met opgelegde claims bij een aantal projecten. Het pakt blijkbaar wat minder negatief uit, maar concreet wil het bedrijf niet worden.

Een andere zaak, de in 2009 door de Britse kartelwaakhond opgelegde boete van 9 miljoen euro, loopt nog. Ballast Nedam is hiertegen in beroep gegaan. Uitspraak zal dit jaar niet meer plaatsvinden. Ballast Nedam heeft voor deze boete geen voorziening getroffen. Beleggers kunnen wat dat betreft volgend jaar dus nog negatief worden verrast.

Ten slot blijkt de bouwer een schikking te hebben getroffen in een langjarige procedure inzake fraude tegen aan voormalig directeur Peter Franssen gelieerde personen. Hier lopen nog over en weer claims tussen Ballast Nedam en Franssen.

Allemaal trammelant waar langzamerhand een einde aan lijkt te komen, maar ook zaken die nog voortslepen. Beleggers kunnen het toch waarderen en zetten het aandeel na bekendmaking van de winstbijstelling dik 5 procent hoger.

Zwakke markt
De opwaarts bijgestelde winstprognose houdt in het geheel geen verband met de marktomstandigheden in de bouw. Die zijn nog altijd uiterst zwak. Een beperkte vraag en veel concurrentie zorgen voor druk op de marges.

Ten opzichte van ander bouwers als Heijmans en BAM heeft Ballast Nedam het eigenlijk nog niet zo slecht gedaan. Waar de beide collegabouwers fors hebben moeten afschrijven op hun projectontwikkeling, heeft Ballast Nedam hier dit jaar zelfs een kleine plus weten te boeken.

Volgens het bedrijf heeft dat te maken met in het verleden conservatief waarderen van grondposities. Daardoor zijn uiteindelijk minder afschrijvingen noodzakelijk gebleken. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot de opgepompte balans van projectontwikkelaar AM, onderdeel van BAM.

Positief nieuws was er nog over het orderboek. Ballast Nedam heeft in het vierde kwartaal het grootste contract getekend dat ooit door Rijkswaterstaat is aanbesteed. De koerssprong kan ook daar mee te maken hebben.




Gerelateerde artikelen