VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Soap rond baggeravontuur BAM krijgt vervolg

Een nieuwe aflevering in de verkoop van BAM's aandeel in baggerbedrijf Van Oord lijkt in de maak. BAM wil er al langer van af, maar niet tegen elke prijs. Een bod van investeringsvehikel MerweOord werd afgewezen. Verstandig?

Het moest er van komen. BAM maakt werk van de verkoop van . Het worstelende bouwbedrijf BAM kan een versterking van de balans goed gebruiken.

Welke prijs MerweOord precies geboden heeft aan BAM wordt niet bekendgemaakt. De investeringsmaatschappij heeft een belang van 51 procent in Van Oord en wenst dit blijkbaar uit te breiden.

Daarbij was het verplicht een gelijkwaardig bod te doen aan alle overige aandeelhouders. Het is MerweOord wel gelukt medegrootaandeelhouder NPM Capital tegen deze prijs tot verkoop over te halen. NPM Capital hield 27,5 procent in Van Oord.

BAM en MerweOord zullen nu samen optrekken om een koper voor het BAM-belang te vinden. MerweOord wil het belang desnoods aanvullen tot maximaal 30 procent om verkoop eenvoudiger te maken. Daaruit blijkt dat MerweOord voorlopig genoegen neemt met een 70 procentbelang in Van Oord.

Geen haast
Het 21,5%-belang in Van Oord staat bij BAM per 30 september 2010 voor een bedrag van 178,7 miljoen euro in de boeken. De waardeschatting van analisten loopt sterk uiteen tot een range van 200-350 miljoen.

Hoewel BAM tot op heden veel plezier aan de baggerstake heeft, is verkoop een weloverwogen strategische keuze.
Timingprobleem 
 Afgezien van de kredietcrisis heeft timing BAM eigenlijk vanaf het begin van haar baggeravontuur parten gespeeld. Even terug in de tijd.

-BAM kocht eind 2002 bouwbedrijf HBG, waarmee het tegelijk een tweederde-belang kreeg in de joint venture Ballast Ham Dredging (BHD).

-Niet veel later maakte Ballast Nedam gebruik van haar verkooprecht en deed haar belang van een derde in BHD voor 210 miljoen euro over aan BAM. Hierdoor werd BAM 100% eigenaar van BHD.

-De overname van HBG begon echter zwaar op de maag te liggen van BAM, die moeite had het overbruggingskrediet voor de aankoop van HBG af te lossen.

-Van Oord kwam in oktober 2003 als reddende engel om BHD grotendeels over te nemen. Van Oord betaalde 457 miljoen euro voor het bijna 80%-belang. Dat bedrag viel de markt destijds flink tegen.

-BAM stond toen echter met de rug tegen de muur en bovendien speelden destijds grote problemen in Singapore waarbij Westerse baggerschepen door de Singaporese autoriteiten aan de ketting werden gelegd.
Het past niet in de filosofie van BAM om alleen maar als investeerder op te treden. Als minderheidsaandeelhouder mist het concern een doorslaggevende stem in het beleid. BAM zegt geen haast te hebben bij de verkoop en wacht liever een hogere prijs af.

Verstandige beslissing?
Vraag is of BAM er verstandig aan heeft gedaan het bod van MerweOord af te wijzen.

Gezien de zou een verdere balansversterking niet ongelegen komen. De solvabiliteit bedroeg per 30 september 2010 slechts 16,8 procent.

BAM is sinds 1 januari 2008 contractueel gerechtigd haar belang in Van Oord te verkopen. Hierbij heeft het de plicht dit eerst aan te bieden aan de overige aandeelhouders.

BAM heeft de afgelopen jaren veelvuldig gesprekken met Van Oord gevoerd over verkoop, maar de kredietcrisis stond een deal in de weg. Erg jammer dat het destijds niet tot een deal is gekomen.

Dit jaar werd BAM ter versterking van de balans zelfs een claimemissie uit te schrijven tegen grote korting op de beurskoers. Dat leverde circa 240 miljoen euro op, vergelijkbaar met het bedrag dat de baggerpoot moet opleveren.

Nu komt Van Oord zelf, maar reageert BAM afwijzend. De marktomstandigheden voor de baggersector zijn gunstiger dan in 2003, maar de financiële positie van BAM is nog altijd niet erg sterk.




Gerelateerde artikelen