VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM eindigt jaar met lesje groeien voor gevorderden

DSM geeft de afgelopen dagen les in strategie. Via een joint venture in China en een beoogde omvangrijke overname in de Verenigde Staten wordt de groeistrategie in sneltreinvaart ingevuld.

DSM is al jaren bezig om minder afhankelijk te worden van de conjunctuurgevoelige en laag renderende basischemicaliën.

De toekomstige groei van DSM zal voortaan nog uitsluitend uit biotechnologie, hoogwaardige materialen en vitaminen komen. De overname van het Amerikaanse Martek is een nieuwe stap op die weg.

Door de vele desinvesteringen kwam DSM op een enorme zak met geld te zitten. Zonder krediet kan het zo 1,5 miljard op tafel leggen. Dit leidde tot kritiek van analisten, die DSM door de goed gevulde kas zelf als een gewilde overnameprooi zagen.

DSM denkt daar anders over en neemt zelf het initiatief op de overnamemarkt. Met zoveel geld heeft het concern alle mogelijkheden de strategie succesvol vorm te geven.

Grote overname
Via een bod van ruim 1 miljard dollar op het Amerikaanse beursgenoteerde Martek Biosciences heeft DSM een bestemming gevonden voor al aardig wat van het overtollige kasgeld.

Martek kan DSM een groeiplatform bieden voor natuurlijke, gezonde voedingsingrediënten op basis van meervoudige onverzadigde vetzuren. Hiervan is bewezen dat het gezondheidsvoordelen biedt voor de mens. Martek is een leidende onderneming op dit gebied, met sterke posities, onder meer voor toepassingen in zuigelingenvoeding.

Daar de intellectuele eigendommen van beide concerns weinig overlap kennen, zal de concurrentiekracht van de combinatie nog sterker worden, zo is de verwachting.

Martek genereert een jaaromzet van circa 450 miljoen dollar, circa 4 procent van DSM's omzet, maar maakt marges van wel 25 procent, tegen 19 procent voor het Nutrition-cluster van DSM. De overname zal een positieve bijdrage leveren van 0,15-0,20 euro aan de winst per aandeel van DSM en past precies in de groeistrategie.

Daarbij zullen nog synergievoordelen te behalen zijn. Zo kunnen de producten van Martek goed via de DSM kanalen in Europa worden afgezet en kan DSM profiteren van de intellectuele eigendommen van Martek.

DSM en Martek zijn geen onbekenden van elkaar. DSM levert al langere tijd grondstoffen aan de Amerikanen. Dat verkleint het risico. Rijst wel de vraag waarom DSM niet eerder heeft toegeslagen.

Joint venture in China
Vorige week kreeg DSM al de handen op elkaar door een gesloten met de Chinese chemiegigant Sinochen Group.

DSM brengt haar penicilline-activiteit (‘Anti- Infectives') in en kan zo gebruik kan maken van de enorme distributiekracht van de Chinezen. Sinochen betaalt DSM hiervoor een bedrag van 210 miljoen euro in contanten.

Analisten reageerden lovend op de deal. DSM ontsluit daarmee de Chinese en andere Aziatische markten voor haar farmacie-cluster, wat veel potentieel geeft. DSM prikkelt de fantasie doordat het heeft laten weten dat meerdere met deze vergelijkbare allianties in de pijplijn zitten.

DSM wil in de komende vijf jaar 70 procent van de omzetgroei uit opkomende markten betrekken. Innovatie van nieuwe producten moet daarbij helpen. In China wenst DSM de omzet de komende vijf jaar te verdubbelen tot 3 miljard euro.

Beleggers en analisten zien de groeistrategie van DSM wel zitten. De koers is sinds de aangekondigde Chinese joint-venture met 7,5 procent gestegen.
Gerelateerde artikelen