VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Lakshmi Mittal laat weer van zich horen in januari

Het nieuwe jaar is nog maar net van start gegaan maar nu al is duidelijk dat staalkeizer Lakshmi Mittal komende tijd veel aandacht gaat opeisen.

In de eerste plaats zal Mittals naam komende tijd veelvuldig rondzingen op Beursplein 5.

De oprichter en grootaandeelhouder van 's werelds grootste staalconcern gaat waarschijnlijk voor de eerste beursgang in Amsterdam zorgen na een jaar zonder nieuwkomers.

De manier waarop dat gebeurt zal dit jaar veel navolging vinden. ArcelorMittal . Ook TNT en ING willen of overwegen een dergelijke actie.

Arcelor gaat de roestvrijstaaldivisie afsplitsen en brengt het naar de beurs onder de naam Aperam. Het nieuw te vormen beursfonds had in 2009 een omzet van 4,2 miljard euro en komt daarmee wat omvang betreft in de buurt van een beursfonds als Nutreco.

Arcelor denkt dat de roestvrij staal-divisie apart meer waarde oplevert voor aandeelhouders dan als onderdeel in een gigantische conglomeraat. En dat klinkt mooi, zeker ook voor Arcelor zelf dat één van de grootaandeelhouders in het nieuwe roestvrij concern zal zijn.

Aandeelhouders moeten eind deze maand nog hun goedkeuring geven aan de voorgenomen afsplitsing. Nu nog werken er bij Aperam zo'n 11000, bijna vier procent van het totale personeelsbestand van ArcelorMittal. Te verwachten valt dat dit aantal flink zal afnemen. De komende twee jaar moeten de kosten met 250 miljoen euro omlaag.

Gevecht op de poolcirkel
Intussen is Lakshmi Mittal ook verwikkeld in een overnamegevecht in Canada. De Indiër, nummer vijf op de Forbes-lijst van rijkste mensen, heeft zijn oog laten vallen op één van de grootste nog onontgonnen ijzerertsmijnen, gelegen onder het Canadese poolijs.

Het gaat daarbij om het mijnencomplex Mary River, gelegen tegen de poolgrens in Noord-Oost-Canada.

Nu is de mijn nog in handen van een Canadese mijnbouwgroep met de poëtische naam . Maar lang gaat dat niet meer duren.


Als eerste bracht de Amerikaanse investeringsgroep EMG een vijandig bod van ruim 200 miljoen euro uit op de mijnbouwgroep. Na een paar biedrondes heeft ArcelorMittal dat bod van EMG inmiddels bijna verdubbeld.

De interesse van ArcelorMittal voor de enorme hoeveelheid ijzererts onder het Canadese poolijs is logisch. In tegenstelling tot veel sectorgenoten heeft Arcelor eigen ijzerertsmijnen in bezit. Het concern is daardoor voor zijn grondstoffen minder afhankelijk van grote mijnbouwbedrijven als Rio Tinto die de wereldmarkt voor ijzererts beheersen.

Overheid akkoord
ArcelorMittal heeft al één hobbel genomen voor de overname. De Canadese mededingingsautoriteiten hebben een mogelijke overname al goedgekeurd. Eerder wilde mijnbouwgigant Rio Tinto het Canadese kunstmestbedrijf Potash overnemen voor bijna 40 miljard dollar. De Canadese regering weigerde goedkeuring te geven voor die overname.

Ondanks groen licht van de overheid heeft ArcelorMittal de nieuwe ijzerertsschat nog niet binnen. Arcelor wil alle aandelen in de Baffinland-mijnbouwgroep bemachtigen, dus ook de tien procent die concurrent EMG nu al in handen heeft.

Mes tussen de tanden
De Amerikaanse concurrenten van Mittal zullen ongetwijfeld weten dat ze hem niet moeten onderschatten. Guy Dollé, de Franse voorman van staalbedrijf Arcelor, deed dat vijf jaar geleden wel toen Mittal zijn bedrijf wilde overnemen.

Mittal Steel was op dat moment al de grootste staalproducent ter wereld maar wilde ook de mondiale nummer twee, Arcelor, overnemen. Dat Frans-Luxemburgse staalconcern verzette zich hier heftig tegen. Topman Dollé noemde Mittal een roofridder en vergeleek het door Mittal geproduceerd staal als "eau de cologne" tegenover de "parfum" die Arcelor produceerde.

Lakshmi Mittal moest er in het openbaar om glimlachen en zette zijn overnameplannen nog heftiger door. .





Gerelateerde artikelen