VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Value8 graast verder tussen bijna lege beursfondsen

Na EDCC en Dico heeft Value8 een nieuw beursfonds in het vizier. Het beleggingsvehikel van Peter Paul de Vries, heeft zijn belang in Fornix BioSciences verhoogd tot bijna een kwart. Grote kans dat De Vries binnenkort het gehele fonds koopt.

Het is doorgaans donker in de lokale krochten van de beurs. Een aantal lokaal genoteerde fondsen lijdt een bijna slapend bestaan. Weinig zichtbaar, weinig nieuws en lage omzetten zijn de kernbegrippen.

Tot het moment dat Peter Paul de Vries een schijnwerper op het fonds richt. Dan is het gedaan met de rust. Beleggers kopen en masse aandelen op van vrijwel lege beursfondsen zonder te weten wat de toekomst brengt.

Nu wordt druk gespeculeerd over de intenties van Value8 met Fornix. Duidelijkheid is daar tot op heden niet over gekomen.

Deze week werd bekend dat de investeringsmaatschappij het belang in Fornix van 16,3 procent tot 24,91 procent. Value8 zal de aankoop deels financieren met de uitgifte van nieuwe eigen aandelen.

Toevallig of niet, nog geen dag later meldt Fornix rond te zijn met , een bedrijf actief in de marketing, verkoop en distributie van medische hulpmiddelen.

De verkoopprijs hiervan bedraagt 10,35 miljoen euro en dat vormt een meevaller. Fornix wordt daardoor een leeg, schuldenvrij beursfonds. .

Even rekenen
Op het moment dat Value8 via een persbericht bekend maakt het belang in Fornix te hebben uitgebreid bedroeg de beurskoers van Fornix 2,25 euro, wat een marktkapitalisatie geeft van circa 18 miljoen. Hiervan is 10 miljoen euro kas.

Aan Laprolan werd dus een waarde toegekend van circa 8 miljoen euro, circa 10 keer de jaarwinst van het bedrijfje. Dat leek wat veel voor een bedrijf dat druk op de marges ervaart en schaalgrootte mist.

De feitelijke opbrengst van dik 10 miljoen euro vormt dus een meevaller voor Value8. Daarmee wordt ook precies het onverwachte boekverlies op de verkoop van Artu Deutschland van 1,8 miljoen euro goedgemaakt. Fornix noteert ruim 7 procent hoger op het verkoopbericht.

Terug in de tijd
Eind september vorig jaar verraste De Vries beleggers door een belang van 16,3 procent te nemen in het noodlijdende Fornix BioSciences.

Op dat moment had Fornix net afscheid genomen van haar allergietak. Daarmee werd het beursfonds gereduceerd tot het bedrijf Laprolan en het kleine Duitse biotechbedrijfje Artu Biologicals Deutschland. Bovendien zat er nog 11 miljoen euro in kas.

De Vries heeft vervolgens op 5 oktober 2010 een gesprek gehad met bestuursvoorzitter Cees Bergman van Fornix en de voltallige Raad van Commissarissen. Value8 heeft Fornix destijds laten weten dat de holdingkosten te hoog waren in vergelijking tot de geringe omvang van Laprolan en dat er knopen doorgehakt moesten worden.

Value8 heeft hierbij ook aangegeven het beursfonds Fornix als bovengemiddeld aantrekkelijk te beschouwen vanwege de opname in de AScX-index en het goede trackrecord van het bedrijf aangaande de winst- en dividendstroom.

Op 8 december 2010 maakte Fornix en liet weten tot de conclusie te zijn gekomen dat verkoop van Laprolan de voorkeur genoot boven uitbouw als beursgenoteerd bedrijf. Parallel gaf Fornix te kennen de mogelijkheid van een omgekeerde fusie of overname van Fornix te bestuderen.

 CEO interview
Peter Paul de Vries
10 december 2010 

Het heeft er nu alle schijn van dat De Vries nooit geïnteresseerd is geweest in de medische hulpmiddelen van Fornix, maar wel in de beursnotering en de kaspositie van het bedrijf. Wat dat betreft lijkt het gesprek tussen De Vries en Bergman vruchtbaar te zijn geweest.

Bergman heeft ook goed geluisterd naar De Vries en de holdingkosten flink verlaagd. Bergman werkt nog tegen een aanzienlijk lagere vergoeding terwijl de commissarissen nog maar de helft van hun loon krijgen.

Lege beursfondsen
Zoals de laatste tijd duidelijk wordt lust De Vries wel pap van lege beursfondsen. De eigen notering van Value8 is tot stand gekomen via de overname van het lege beursfonds Exendis.

Via het lege EDCC zal Value8 uitzender AAmigoO naar de beurs brengen. En ookbezit Value8 het overgrote deel van de aandelen Dico, eveneens een leeg beursfonds waar Value8 mogelijk eigen investeringen in zal stallen.

Het blijft afwachten wat De Vries verder met Fornix van plan is. Hij heeft nog even de tijd, want Fornix verwacht de verkoop van Laprolan uiterlijk eind mei te voltooien. Fornix houdt alle opties open.
Gerelateerde artikelen