VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ICT-bedrijf Simac ontkracht overnameplannen grootaandeelhouder

Volgens topman Eric van Schagen van ICT-bedrijf Simac zou Simal, de houdstermaatschappij van de familie Van Schagen, geen openbaar bod voorbereiden.

Wel herhaalt hij dat Simal zijn 60 procentbelang wil uitbreiden via de beurs.

De overnamegeruchten blijven rondwaren over het Damrak. Deze week was het de beurt aan het kleine ICT-bedrijf Simac.

Het bedrijf uit Veldhoven is vooral actief op de gebieden ICT-infrastructuren, het ontwerpen, implementeren en beheren van bedrijfsnetwerken.

De koers maakte begin deze week plotseling een tussentijdse sprong van 17 procent, tot 3 euro rond, terwijl het aandeel normaal nauwelijks van zijn plaats komt.

Topman Eric van Schagen liet in de media weten dat Simal, de holding van de familie, geen rol speelt in de koersstijging en dat een openbaar bod van Simal zeker de komende maanden niet te verwachten valt.

De topman zei geen verklaring te hebben voor de plotselinge belangstelling van beleggers voor het bedrijf. Wel gaf Van Schagen aan dat het bedrijf vertrouwen heeft goede cijfers over 2010 te kunnen presenteren.

Resultaten weer in de lift
Opvallend dat Simac vlak na het mediagesprek met Van Schagen naar buiten bracht waarbij het laat weten de publicatie van de jaarcijfers te vervroegen naar 16 februari en over 2010 te rekenen op een forse (meer dan 45 procent) winstgroei.

Bij de trading update begin november ging Simac nog van een aanzienlijke (30-45 procent) winstgroei uit.

De verhoogde winstprognose stelt op zich niet veel voor, het tijdstip van bekendmaking des temeer. Mede geholpen door kostenbesparingen en lagere rentelasten was bij de halfjaarcijfers al sprake van een nettowinstgroei van 125 procent tot 1,4 miljoen en zaten alle bedrijfsactiviteiten in de lift.

In 2009 werd 2,5 miljoen verdiend, ongeveer gelijk aan het resultaat over 2008. Over 2010 lijkt Simac af te steven op een nettowinst van minimaal 3,6 miljoen euro.

Simal wil belang vergroten
Het gerucht van een bod van Simal komt niet zomaar uit de lucht vallen. In april 2009 had de familie Van Schagen al eens laten weten een openbaar bod te overwegen van destijds €1,75 per aandeel. Nog geen maand later zag het ineens af van een dergelijk bod. Verschillende andere aandeelhouders zouden het bod naar verluidt te laag hebben bevonden.

Koers aandeel Simac afgelopen maand 
 


Een verhoging van de biedprijs werd als niet opportuun gezien vanwege de te hoge schuldpositie. De huidige solvabiliteit van 26 procent is nog steeds mager. Bovendien ligt de huidige beurskoers van 2,87 euro ruimschoots boven de prijs die toen werd voorgesteld, terwijl de resultaten niet evenredig zijn meegestegen.

Intussen werd wel het belang verder via beursaankopen uitgebreid van 47,1% tot inmiddels 60,0% (per 15 augustus 2010). Daarnaast bezit Simal ook nog eens alle preferente en cumulatief preferente aandelen.

Het stemrecht van Simal is daardoor 85,39%. Bij de berekening van de gewone winst per gewoon aandeel dient ook met deze aandelen rekening te worden gehouden.

In een toelichting op het afzien van het bod werd medegedeeld dat zowel Simal als Simac van mening blijven dat het bedrijf op termijn geen baat heeft bij een beursnotering.

"De beursnotering heeft slechts beperkte toegevoegde waarde in het licht van het profiel van de onderneming en de dominante zeggenschapspositie van de grootaandeelhouder. Bovendien gaat de beursnotering gepaard met hoge kosten," aldus Simac.

Geen ramp
De uittocht op de beurs is een zorgelijke ontwikkeling, maar een mogelijke exit van een bedrijf als Simac is niet echt een ramp. Het hoort eigenlijk niet thuis op de beurs.

De onderneming presteert al jarenlang ondermaats. Bij de halfjaarcijfers 2010 lag het bedrijfsresultaat als percentage van de brutowinst op 5,7 procent, waar de onderneming een doelstelling heeft staan van 10-15 procent.

Verder is het bedrijf met de vele deelnemingen bijzonder ondoorzichtig en blijft zoals gezegd de financiële positie wat zorgelijk. Een post goodwill van 3,9 miljoen euro maakt een kwart van de totale activa uit. Een afboeking daarop zou het eigen vermogen verder uithollen.




Gerelateerde artikelen