VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold-topman Rishton zwaait af met bevredigende omzetgroei

Sterke omzetgroei in Europa en kleine plusjes op de belangrijkste, Amerikaanse markt. Met de omzetcijfers over 2010 oogst scheidend topman John Rishton van Ahold milde tevredenheid.

In lijn der verwachtingen. Die typering past bij de reacties op de omzetcijfers die Ahold heeft bekend gemaakt over 2010.

Ahold groeide in de laatste maanden van vorig jaar sterk in Nederland en de rest van Europa (plus 4 procent) en licht in hoofdmarkt, de Verenigde Staten (plus 0,9 procent). Over heel 2010 kwam de omzet 4,4 procent hoger uit op 29,5 miljard euro.

Ahold spreekt over nog steeds moeilijke marktomstandigheden, een verhaal dat beleggers al langer horen vanuit Zaandam. Positief is dat Ahold nuvooral spreekt over heftige concurrentie en prijsdruk in de VS. Europa wordt niet met naam genoemd.

Wat dat voor de marges, winstgevendheid, gaat betekenen blijkt begin maart bij presenatie van de complete jaarcijfers. 

De markt ontvangt de cijfers met lichte tevredenheid maar is niet verrast. Het aandeel zakt in een eerste reactie, waarschijnlijk door wat sombere geluiden over de economische omstandigheden in de VS, waar Ahold zo´n 60 procent van zijn omzet haalt.

Op de winkel passen
De cijfers zijn ook in lijn van de verwachtingen die heeft opgebouwd in zijn drie jaar aan de top van de supermarktgroep.

De Brit, die zich graag laat voorstaan op zijn eigen saaiheid, heeft de omzet weer laten groeien na de moeilijke jaren volgend op het boekhoudschandaal. Ook de schulden gingen omlaag en de winst omhoog.

Onder Rishtons eindverantwoordelijkheid zijn ook nogal wat bedrijfsonderdelen buiten de deur gezet. De grootste verkoop was die van US Foodservice, een van de bronnen van de boekhoudfraude. Maar ook andere onderdelen die geen uitzicht hadden op een belangrijke positie op hun thuismarkt werden van de hand gedaan.

In de kosten snijden om geld te steken in de eigen merken en zo te groeien. Dat is het recept dat Ahold heeft gevolgd onder Rishton. Het is ook vooral de strategie die komend topman Dick Boer hanteerde bij Ahold.

Overnamekas
Daarmee is meteen duidelijk dat de strategie onder Dick Boer niet zal veranderen. Het was al zijn recept dat Ahold volgde in het tijdperk Rishton.

Alleen start deze topman met een goed gevulde overnamekas. Tijd om de verbeelding aan de macht te laten.
Gerelateerde artikelen