VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beurs-sof BAM bezig met opmars

Een van de slechtste Nederlandse aandelen in 2010 is bezig met een gestage opmars. Het aandeel van bouwer BAM is in anderhalve maand met meer dan 19 procent gestegen. Waar komt dat vertrouwen ineens vandaan?

Het was de tip voor 2010: bouwer BAM. Beursvolgers adviseerden het bouwaandeel en masse in hun traditionele lijstjes van toppers.

De afloop is bekend. BAM deed en moest nieuwe aandelen uitgeven om de balans te versterken. Oorzaken: de malaise in de bouwsector en nieuwe lijken uit de kast bij de eigen divisie vastgoedontwikkeling. Het maakte BAM het slechtst presterende aandeel uit de AEX (-20,1 procent).

Op de favorietenlijstjes voor 2011 komt het aandeel nauwelijks meer voor.

Toch is BAM op kousenvoeten bezig met een stevige opmars. In krap anderhalve maand is de koers gestegen met bijna twintig procent.

Aandeel BAM sinds eind november 
 

Wat maakt BAM weer enigszins aantrekkelijk voor beleggers? Op beleggersfora circuleren grofweg drie argumenten.

1. Slechter kan niet
Veel beleggers kunnen nog steeds niet geloven dat de aangeprezen belegging van eind 2009 zo beroerd heeft gepresteerd. Het aandeel was toen een belofte, dat kan toch niet zo maar voorbij zijn? Het maakt dat bestaande beleggers blijven zitten en nieuw volk instapt.

Die redenering zou wel eens een typisch geval van een value trap kunnen zijn. Beleggers vinden het aandeel na een forse koersdaling ineens goedkoop maar vergeten daarbij dat er wel eens goede redenen kunnen zijn voor die koersdaling.

Bij BAM in ieder geval. Het bedrijf moest flink afboeken op zijn vastgoedportefeuille en zag de woningmarkt in Nederland maar niet herstellen.

Ook veel te lezen: al het slechte nieuws van BAM moet nu wel in de beurskoers verwerkt zitten; tijd om te kopen. Het is eigenlijk een variant op het voorgaande. BAM is een moeilijke klant als het om dit argument gaat.

De bouwer heeft een rijk verleden als het op winstwaarschuwingen aankomt. De beurswijsheid wil dat winstwaarschuwingen nooit alleen komen. Bij BAM komen ze ook niet met twee.

2. Het herstel komt eraan
Ooit zal de huizenmarkt moeten herstellen en dan kan BAM als grootste speler het snelst opkrabbelen.
Inderdaad, er lijkt hoop te zijn, in ieder geval dat de huizenmarkt niet verder verslechtert.

Zo liet het Economisch Instituut Bouwnijverheid weten dat de productie dit jaar weer licht gaat toenemen. En ook uit Duitsland komen positieve(re) berichten over de bouwsector.

Na berichten als deze noteert het aandeel BAM doorgaans een procent of twee hoger. Die andere bouwer, Heijmans, boekt daarentegen nauwelijks koerswinst. Misschien is het herstel nog te fragiel voor beleggers om flink aandelen uit de gehele bouwsector in te slaan.

3. BAM weet tafelzilver goed te slijten.
Waar aandeelhouders al langer om vroegen is BAM nu . Het wil af van zijn belang van ruim 20 procent in het niet-genoteerde baggerbedrijf Van Oord. Deze vreemde eend in de BAM-portefeuille gaat waarschijnlijk positief uitwerken op de balans van de Bunninkse bouwer.

BAM heeft een bod op de aandelen door Van Oord zelf niet geaccepteerd, zo werd in december duidelijk. Het denkt meer te kunnen krijgen voor het belang, ook al omdat Van Oord sterk presteert in een moeilijke markt.

Het aandelenpakket in Van Oord staat voor bijna 180 miljoen in de boeken bij BAM. Gelet op de omstandigheden en de huidige waarderingen is een hogere prijs goed mogelijk. Dergelijke meevallers kan BAM nu goed gebruiken.

Op 3 maart komt BAM met de cijfers over 2010. Volgens eigen zeggen sluit BAM het dramatische 2010 toch nog zonder verlies af.




Gerelateerde artikelen