VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN al te lang saai dividendfonds

Ook bij de laatste cijferpublicatie zorgt KPN-topman Ad Scheepbouwer voor weinig vuurwerk. Alle eer voor zijn opbouwwerk, maar nu is het al te lang veel te gezapig bij KPN.

Zijn laatste cijfers, de jaarcijfers over 2010 waren iets onder verwachting.

Over heel 2010 haalde het bedrijf een zogenoemd ebitda-resultaat van 5,48 miljard euro, een fractie onder de doelstelling van 5,5 miljard euro. De omzet daalde op jaarbasis met 0,8 procent tot 13,4 miljard euro. Hiermee miste KPN zijn in 2008 geformuleerde doelstelling om de omzet elk jaar te laten toenemen.

Zoals verwacht gaat KPN 0,80 euro per aandeel aan dividend uitkeren. Hiervan is al een interim-dividend van 0,27 euro uitbetaald.

Voor 2011 wordt een verdere stijging van het ebitda-resultaat nagestreefd en verwacht KPN een dividend van 0,85 euro per aandeel te kunnen uitkeren.

Tien jaar Scheepbouwer
Nog een dikke maand heeft Scheepbouwer te gaan bij KPN. Bij zijn aantreden was KPN nog nauwelijks bekomen van het barsten van de ICT-bubbel.

De van TNT afkomstige Scheepbouwer heeft KPN duidelijk weer nieuw leven in geblazen. Hoewel het bedrijf redelijk stabiel draait, lijkt het toch tijd voor nieuw elan.

De afgelopen vier jaar is de beurskoers nog nauwelijks van zijn plaats gekomen en datzelfde geldt voor de omzet en het bedrijfsresultaat. KPN zit in een vechtmarkt waar voortdurende prijsdruk heerste en kostenbesparingen bittere noodzaak zijn.

Defensieve dividendbetaler
KPN heeft zich daarmee ontpopt van over het paard getilde ICT-onderneming tot een saaie defensieve dividendbetaler. Op basis van de huidige beurskoers van 11,57 euro bedraagt het dividendrendement liefst 6,9 procent. Naast het ruimhartige dividend zal KPN waarschijnlijk ook weer een aandeleninkoopprogramma starten.

Hoewel KPN er de laatste jaren nauwelijks in slaagt de omzet te verhogen en het afgelopen jaar zelfs flink gedaald is, bestaat er nog de nodige ruimte de kosten verder terug te dringen. De vooruitzichten voor de kasstroom blijven daardoor redelijk goed. Wat weer ruimte geef voor een goed en mogelijk zelfs licht stijgend dividend.

Geen rare sprongen
Een saai, defensief aandeel dat door menig analist wordt aangeprezen. Toch mag je meer verwachten van KPN. De nieuwe topman Eelco Blok, al sinds 2004 medebestuurder van Scheepbouwer, zal naar verwachting geen rare sprongen gaan maken.

Helemaal achterover leunen is er voor Blok ook niet bij. De markten veranderen snel en KPN moet er hard aan trekken de omzet niet nog verder te zien afkalven. De concurrentie op het gebied van mobiele telefonie, televisie en internet is moordend en daarbij zit toezichthouder OPTA en internationale toezichthouders het concern ook regelmatig dwars.

Vooral in eigen land zal Blok aan het werk moeten om nieuwe vormen van omzet te vinden. Groei zal verder vooral van E-Plus in Duitsland moeten komen.
Gerelateerde artikelen