VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro onderuit na onverwachte winstdaling

Beleggers nemen even gas terug bij Sligro. Het concern wint marktaandeel, maar ziet de nettowinst dalen door pittige prijsconcurrentie. De markt rekende op een vlak resultaat en wat meer opbeurend nieuws voor 2011.

In zowel Foodservice (de groothandelstak die onder meer levert aan horeca en MKB-bedrijven) als de supermarkttak wist Sligro het afgelopen jaar 4 tot 5 procent harder te groeien dan de markt.

Maar het winnen van marktaandeel staat nog niet garant voor een hogere winst.

Op een met 1,3 procent gestegen omzet van 2.286 miljoen, werd een bedrijfsresultaat gemaakt van 90,9 miljoen euro. Dat is 7,4 procent lager dan in 2009.

Onderaan de streep bleef een nettowinst over van 70,2 miljoen euro (1,59 euro per aandeel), tegen nog 74,3 miljoen euro (1,68 euro per aandeel) het jaar ervoor. Analisten hadden op een vlakke ontwikkeling van bedrijfsresultaat en nettowinst gerekend. Een tegenvaller, wat het aandeel in de min drukt.

Prijsdruk stevig
Directievoorzitter Koen Slippens spreekt van pittige marktomstandigheden. Vooral bij Foodservice (tweederde van de omzet) heeft het last van een terughoudende consument die minder vaak uit eten gaat.

Feitelijk krimpt de markt voor Foodservice al twee jaar en is inmiddels 8 procent kleiner dan voor de crisis. Daar komt bij dat door de stevige concurrentie de gestegen grondstofprijzen nauwelijks in de eindprijzen doorberekend kunnen worden.

Het bedrijfsresultaat van Foodservice daalde met liefst 16 procent tot 78 miljoen euro. Onderliggend is de terugval minder, omdat er nogal wat kosten zijn gemaakt om de organisatie te optimaliseren. Het gaat hier om het integratieproject ‘Groot Amsterdam'.

Supermarkten bieden tegenwicht
Foodretail, de supermarkten van Sligro, doen het beduidend beter. Bij de omzetcijfers 2010 die Sligro begin dit jaar publiceerde was al duidelijk dat de EMTÉ formule zeer succesvol is en veel harder groeit dan de markt als geheel. Het bedrijfsresultaat steeg hier met 8 miljoen euro tot 13 miljoen euro.

Sligro kan er niet omheen te melden dat ook in supermarktland sprake is van een verscherpte prijsconcurrentie. De concurrentie is moordend en ook hier is het dus lastig de duurdere grondstoffen door te berekenen.

Niet erg positief
Erg positief oogt Sligro niet voor dit jaar. Wederom verwacht het marktaandeel te winnen in beide takken van sport. Dat is mooi, maar de naar eigen zeggen pittige concurrentie zal voor druk op de prijzen blijven zorgen. De Foodservicemarkt zal waarschijnlijk niet verder krimpen, maar het herstel zal naar verwachting langzaam gaan.

Het concern staat er financieel gezond voor en dat biedt ruimte voor een goed dividend. Sligro stelt voor een dividend van 0,70 euro per aandeel uit te keren. Dat is weliswaar lager dan de euro die vorig jaar werd uitbetaald, maar dat was een eenmalige verhoging in verband met het 75-jarig bestaan van de onderneming.

Waar de pay-out normaliter circa 40 procent bedraagt, komt deze nu uit op 44 procent. Sligro wil toe naar een stituatie waarin 50 procent van de winst aan aandeelhouders wordt uitgekeerd.

Uit dividendoogpunt klinkt dat geruststellend, maar verhult mogelijk ook aanhoudende winstdruk.
Gerelateerde artikelen