VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever begint concurrentie in opkomende markten sterker te voelen

Natuurlijk, Unilever heeft last van de gestegen grondstofprijzen. Dat gaat ten koste van de marges, vooral in Azië. Maar dankzij hogere verkopen wist het concern marktaandeel te winnen.

Hoe goed kan Unilever balanceren? Dat is de vraag die beleggers in het concern zich telkens opnieuw stellen. En nu meer dan ooit.

Stijgende grondstofprijzen raken Unilever en de concurrentie hard. De winnaars zijn de bedrijven die stijgende grondstofprijzen zoveel mogelijk weten door te berekenen aan de klant, zonder dat deze wegloopt en kiest voor goedkopere producten.

Tot nu koos Unilever een andere route. Volume draaien was het credo, de marges kwamen later wel. Unilever gaf veel geld uit aan marketing en aanbiedingen om dat te bereiken.

En ook in het vierde kwartaal blijken de verkopen gestegen, verrassend sterk zelfs. Dankzij sterke groei in opkomende landen zag Unilever de verkopen met 5,1 procent stijgen. Unilever wist overal marktaandeel te winnen.

 Valuta helpen Unilever in 2010
Over heel 2010 ging de omzet omhoog met 11,1% naar € 44,3 miljard.

7,3% van de omzetstijging is te danken aan valutaeffecten.

De groei van de onderliggende verkopen was 4,1%

De brutowinstmarge steeg 0,2 procent.
Tegelijk wist de producent van deodoranten, rookworsten, ijs en wasmiddelen hier en daar de prijzen te verhogen. Dat lukte Unilever vooral in de regio "Americas", Noord- en Zuid-Amerika dus. In Europa en Azië een stuk minder.

Marges kalven af
Over het geheel genomen weet Unilever de gestegen grondstofprijzen maar voor een deel weet door te berekenen aan de consument. En dat gaat ten koste van de marge. Vooral in opkomende markten in Azië en Afrika voelt Unilever druk op de marges.

Het concern kan niet zomaar de prijzen verhogen, ook de consumenten daar stemmen met de voeten. Ze krijgen bovendien steeds meer alternatieven. De concurrentiestrijd wordt steeds feller.

Druk op de marges 
 

Marge centraal in 2011
Voor 2011 mikt Unilever op verbetering van de marges. Geen lichte opgave, want de verwachting is dat de grondstofprijzen nog verder zullen door stijgen. Het concern zal verder inzetten op verzorgingsproducten.

De vorig jaar crèmes en shampoos van Alberto Culver en Sara Lee moeten daarbij helpen. Dat maakt snelle goedkeuring van de overname van Alberto Culver door Europese autoriteiten nog belangrijker.
Gerelateerde artikelen