VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nedap gaat kleiner deel winst aan aandeelhouders uitkeren

Apparatenbouwer Nedap draait goed. Een verachtvoudiging van de nettowinst klinkt indrukwekkend, maar toont ook de beweeglijkheid van het resultaat. Ook daarom wordt het bedrijf minder scheutig met het dividend.

De Nederlandsche Apparatenfabriek, oftewel Nedap, vooral bekend van de stemcomputers en de toegangspoortjes om winkeldiefstal te voorkomen, is weer aan de betere hand.

Na een dramatisch verlopen 2009 waarin de nettowinst, overigens mede door een reorganisatievoorziening van 3,5 miljoen, met ruim 90 procent daalde van 13,9 miljoen tot 1,1 miljoen, kon over 2010 een resultaat van 8,8 miljoen (1,30 euro per aandeel) in de boeken worden geschreven.

Pay out verlaagd
Nedap stelt voor een dividend van 0,98 per aandeel uit te keren. Dat betekent dat 75 procent van de winst als dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders.

In vergelijking met andere beursgenoteerde bedrijven is dat fors. Voor Nedap-aandeelhouders kan het een tegenvaller zijn. Normaliter keerde Nedap 90 procent van de nettowinst uit. Veel beleggers hadden daar weer op gerekend. Zo is het fonds een van de favorieten van van het Add Value Fund, juist vanwege die hoge pay-out.

Willem Burgers niet geschokt 
Fondsbeheerder van het Add Value Fund van Keijser Capital toont zich niet verrast door de lagere pay out van Nedap.

“Een automatische reactie als de solvabiliteit onder de 40 procent daalt.

Ik verwacht dat de pay out over dit jaar weer richting de 85-90 procent gaat.

Wij denken dat de winst weer snel zal herstellen richting pre-crisis topniveaus, waardoor het voor ons een interessante belegging blijft.

Bovendien ligt de waardering van het aandeel lager dan in de jaren 2007- 2008.”
Reserveren
De directie van Nedap zegt meer winst te willen reserveren om de solvabiliteit (eigen vermogen ten opzichte van de schulden) weer terug te brengen naar terugbrengen tot de ten doelgestelde 45 procent.

Het afgelopen jaar is de solvabiliteit gedaald van 44,2 procent tot 39,5 procent. De verslechtering van de balans wordt veroorzaakt door een hoger kapitaalbeslag in voorraden en toegenomen vorderingen.

Nedap voelt zich genoodzaakt hogere voorraden aan te houden om verzekerd te zijn van de aanloop van componenten.

Nedap legt de lat voor de solvabiliteit hoog vanwege het innovatieve karakter van het bedrijf. En ook de projectmatige aard van de business en het feit dat het bij voorkeur autonoom wenst te groeien speelt een rol.

Nog een reden: vorig jaar moest nog een beroep worden gedaan op bankkrediet om het dividend te betalen. Daar zal het bedrijf ook geen fijne herinnering aan hebben.

Dividendrendement zakt
Het voorgestelde dividend van 0,98 per aandeel rendeert op de huidige beurskoers van iets meer dan 24 euro ‘slechts' 4 procent. Had Nedap vastgehouden aan een pay-out van 90 procent dan had het dividendrendement op 4,9 procent uitgekomen.

Genoeg beleggers zullen de afgelopen tijd in Nedap zijn gestapt vanwege het mogelijke aantrekkelijke dividendrendement. Hierdoor en uiteraard ook vanwege de getoonde belangstelling van TKH, is het aandeel Nedap sinds medio oktober vorig jaar met liefst 35 procent gestegen. Hierdoor is het dividendrendement behoorlijk teruggezakt.

Herstel zet door
Nedap is positief over 2011 en verwacht een verdere groei van omzet en resultaat. Tijdens de slechte jaren is het blijven investeren in productontwikkeling en marketing waar het nu de vruchten van plukt.

Het uitvindersbedrijf zegt dat voor dit jaar de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling en marktbewerking op hetzelfde niveau zullen blijven als in de voorgaande jaren. Wel heeft het bedrijf het afgelopen jaar behoorlijk geïnvesteerd in marketingpersoneel om de eigen uitvindingen ook daadwerkelijk aan de man te brengen.

Aan een concrete winstprognose waagt het Nedap zich zo vroeg in het jaar niet. Dat is jammer, maar wel gebruikelijk voor het bedrijf. Het geeft ook niet aan of de opeationel margedoelstelling van 10 procent in zicht komt. Over 2010 blijft de marge steken op 8 procent.

Om weer terug te keren naar de winstniveaus van voor de crisis moet de winst nog bijna 60 procent stijgen. Een hele klus. Slaagt Nedap daarin dan zou een pay out van 75 procent het dividendrendement opkrikken richting de 7 procent. Dat klinkt helemaal mooi, maar zowel de winst als de pay out zijn bij Nedap aan grote verandering onderhevig, zo blijkt.




Gerelateerde artikelen