VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nog altijd geen rust voor Ballast Nedam

De markt voor bouwbedrijven was slecht, is slecht en zal nog wel even slecht blijven. De kleine beursgenoteerde bouwer Ballast Nedam vindt het tijd om de eigen organisatie om te gooien. Een inhaalslag eigenlijk.

Wie te laat komt wordt door de geschiedenis gestraft. En voor bouwer Ballast Nedam is het al tamelijk laat.

Overnamegegadigden die zich terugtrokken, verandering van plannen, claims en winstwaarschuwingen. Dat is kort gezegd het verhaal van de afgelopen tien jaar Ballast Nedam.

Tijd om adem te halen heeft het bouwbedrijf nauwelijks want de omstandigheden in de bouw blijven slecht. Toch kiest Ballast de vlucht naar voren. Het gooit de eigen organisatie om in de hoop sneller te kunnen schakelen en beter in te kunnen spelen op wensen van de klant

De top
De meest in het oog springende verandering zijn de poppetjes aan de top. Tot nu was bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx tevens financiële topman van het bedrijf. Een vreemde combinatie. Een gezonde spanning tussen bepaler (ceo) en betaler (cfo) is usance, maar tot nu had Ballast dat niet nodig gevonden.

In 2007 ging de vorige bestuursvoorzitter met pensioen. Financiële man Bruininckx schoof door en bleef tegelijk zitten. Nu krijgt hij toch een financiële man naast zich, Peter van Zwieten. Het is onduidelijk wie daarop heeft aangedrongen.

Organisatie op de schop
Ballast gaat de structuur van de organisatie zo veranderen dat klanten voor alle facetten van een project bij het bedrijf terecht kunnen. Ballast wil het totaal pakket bieden: van ontwerp, en financiering tot realisatie, beheer en onderhoud.

Daarmee denkt Ballast in te spelen op wensen in de markt. Opdrachtgevers in de bouwwereld zijn tegenwoordig wars van risico. Zij willen zich vooral op de eigen kerntaken richten zonder alle rompslomp daaromheen. Dat willen ze uit betsteden aan liefst één bedrijf dat het totaal pakket kan leveren en daar de volle verantwoordelijkheid voor neemt.

Ballast denkt die rol waar te kunnen maken. En hoopt het vooral, want een totaal pakket bieden is lucratiever dan een deelopdracht.

Nog werk te verzetten
Of het ‘nieuwe' Ballast Nedam ook voor een hogere winstgevendheid zal zorgen moet worden afgewacht. De verhoogde risicoaversie in de markt en de grote concurrentie tussen bouwbedrijven neigt juist naar het tegenovergestelde.

Beleggers reageerden in ieder geval lauw op de veranderingen. Er lijkt dan ook vooral sprake van een must in plaats van een noviteit. Bovendien heeft het bedrijf nog wel wat werk te verzetten als het gaat om meer transparantie.

Vijf jaar Ballast op de beurs 
 

Er is onduidelijkheid over lopende claims tegen het bedrijf. De bouwer verhoogde eind vorig jaar nog de winstprognose omdat bepaalde claims wat minder negatief waren uitgevallen. Concreet werd Ballast Nedam niet.

Ook een Britse kartelboete en claims van een voormalig directeur spelen nog. Vaag is het concern over een onderzoek van de belastingdienst naar het reilen en zeilen van een buitenlandse entiteit, die de bouwer in 2001 al heeft opgeheven.

Dit jaar zou de winst wel eens flink kunnen stijgen, maar een opgelegde koop lijkt het aandeel niet. Daarvoor zijn er nog te veel onzekerheden in de markt, mede gevoed door de bouwer zelf.




Gerelateerde artikelen