VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 februari 2011

AkzoNobel heeft last van dure grondstoffen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

AkzoNobel moet haar groei halen uit opkomende landen als China. Als de economie daar wat  afkoelt is dat waarschijnlijk niet eens zo heel erg.

De trend is bekend. De volwassen Westerse markten groeien nauwelijks meer, zo blijkt ook bij deze kwartaalcijfers weer. Neem de divisie decoratieve verven, bekend van  de merken Flexa, Dulux en Slikkens.

In Europa zag topman Hans Wijers de omzet met een magere twee procent stijgen, corrigeren we voor wisselkoersen blijft er zelfs een krimp over van een procent. 

Ook in de Verenigde Staten (constante wisselkoersen:  minus 5 procent) en Canada (minus 1 procent) waar gepoogd wordt om via allerlei overeenkomsten met winkelketens (Homedepot en Walmart) verf aan de man te brengen, blijven huizenmarkten kwakkelen en houden consumenten de hand op de knip.

Dat in de oude westerse markten weinig valt te groeien is niets nieuws voor Wijers. De topman zet al een aantal jaar zwaar in op opkomende landen. En dit lijkt te werken. AkzoNobel groeide ook in het vierde kwartaal harder dan de markt in China en andere landen in Zuid oost Azië.

2010 in een notendop 
 
Op zoek naar de rem
Maar hoe lang blijven deze landen nog zo hard doorgroeien “De economische groei in China remde wat af door maatregelen van de Centrale bank om de gestegen vastgoedprijzen een halt toe te roepen”, zo schrijft AkzoNobel.

Als de Chinese economie en voornamelijk de vastgoedsector wat afkoelt, zullen consumenten minder gauw de verfkwast oppakken en zal AkzoNobel dus minder verkopen. Toch is dit scenario voor Wijers misschien wat minder nadelig dan op het eerste gezicht lijkt.

Door de grote vraag uit op volle toeren draaiende economieën als China stijgen de prijzen van grondstoffen hard. Neem titanium dioxide.

De prijs van het goedje dat wordt gebruikt om verf een kleur te geven steeg in de laatste twee maanden van vorig jaar met ruim 10 procent.

De margedaling in het vierde kwartaal van 11,9 procent (derde kwartaal 2009) tot 10,4 procent verraadt dat Wijers de hogere grondstofrekening niet helemaal kan doorschuiven naar haar klanten.

Vooral bij de divisie Decorative Paints en Performance Coatings, denk bijvoorbeeld aan speciale lak voor schepen, was Wijers nauwelijks in staat om hogere prijzen in rekening te brengen.

De prijsstijgingen hier van respectievelijk twee en drie procent, vallen in het niet bij de prijsstijgingen van grondstoffen in het afgelopen jaar van tientallen procenten. 

De hamvraag voor beleggers in AkzoNobel is, of het concern voldoende pricing power heeft om verdere stijgingen van de grondstofprijzen in rekening te brengen bij klanten. Wijers denk dat de grondstoffen die nodig zijn voor verf met ten minste vijf procent zullen stijgen in 2011.

Tegelijkertijd mikt hij op een omzet- en bedrijfsresultaatgroei van hetzelfde percentage. Echt veel nachtrust zal Wijers dus niet te kort komen.


Gerelateerde artikelen

Akzo’s rendementsdoelstelling voor 2020 is verder weg dan ooit
Akzo-commissarissen krijgen tik op de vingers van aandeelhouders
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
03-11-2017

Het afhaken van PPG als overnemer heeft de rust bij AkzoNobel allerminst te…

Lees verder

akzonobel overname PPG
Nieuwe winstwaarschuwing maakt doelstellingen AkzoNobel steeds ongeloofwaardiger

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}