VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers wantrouwen het optimisme bij biotechbedrijf OctoPlus

De kersverse CEO Jan Egberts van OctoPlus verwacht een succesvol 2011, maar beleggers lijken hem nu al nauwelijks te geloven. De verliezen lopen alleen maar op.

Het jaarbericht van OctoPlus straalt alleen maar positivisme uit. Alles lijkt onder controle en van geldgebrek is volgens het bedrijf ook al geen sprake.

Feitelijk is het een dubbeltje op zijn kant met OctoPlus. De beurskoers daalt niet zomaar met circa 12 procent.

Altijd krap bij kas
Het bedrijf uit Leiden is te vergelijken met iemand die altijd in geldnood verkeert. Het afgelopen jaar leed OctoPlus een nettoverlies van 6,2 miljoen euro, tegen nog een verlies van 3 miljoen euro in 2009. De huidige kaspositie bedraagt daardoor nog slechts 2,7 miljoen euro. En dat ondanks een emissie eind vorig jaar waarmee 4 miljoen euro werd opgehaald.

Stand van zaken
Even terug in de tijd om de huidige situatie van OctoPlus beter te begrijpen. In oktober 2008 was de kaspositie zelfs onder het nulpunt gedaald en werden noodgedwongen de commerciële rechten verkocht op het vlaggenschipproduct Locteron.

Koper was OctoPlus'ontwikkelingspartner Biolex. Dat betekende dat OctoPlus feitelijk in dienst trad bij Biolex. De grote winsten bij de totstandkoming van een medicijn gaan daardoor grotendeels aan het biotechbedrijf voorbij. Komt het medicijn daadwerkelijk op de markt dan kan OctoPlus nog wel uiterst interessante royalty's tegemoet zien.

Locteron veelbelovend
De klinische testresultaten van Locteron zijn tot op heden gunstig. Locteron is een verbeterde versie van een bestaand medicijn tegen chronische hepatitis C infectie, een leveraandoening.

Een gelopen race is het echter zeker niet. OctoPlus kan bij aanvang van Fase III klinisch onderzoek een initieel bedrag van Biolex tegemoet zien, maar wanneer deze fase van start gaat is onduidelijk. OctoPlus verwacht dat Biolex eerst een licentiepartner zal zoeken.

Bij successen in die fase zal Biolex mijlpaalbetalingen verrichten aan OctoPlus. Wanneer die fase van start kan blijft dus vaag.  Het bedrijf heeft weliswaar nog wat andere ijzers in het vuur, maar daarvoor is in eerste instantie geld nodig.

Aantal aandelen verdrievoudigd
Egberts zegt dat de huidige kaspositie en de beschikbare kredietfaciliteit voldoende is om OctoPlus richting een onderneming met een duurzame positieve kasstroom te kunnen voortzetten. Deze zin staat echter al langere tijd in de persberichten van OctoPlus en intussen is er dus al weer een aandelenemissies geweest. Sinds de beursgang in 2006 is het aantal uitstaande aandelen toegenomen van 13,8 miljoen stukken tot 36,8 miljoen.

Een nieuwe emissie ligt voor de hand, maar financiële partijen zullen waarschijnlijk niet staan te springen geld in het bedrijf te pompen.

Egberts drijft zelfs zover door in zijn optimisme dat hij zelfs zonder werk voor Locteron een succesvol jaar voor OctoPlus verwacht. Hij zal hier doelen op het interesseren van nieuwe klanten voor de OctoPlus technologie. Het afgelopen jaar werden meerdere klanten binnengehaald, maar in de cijfers is dat nauwelijks merkbaar.

Een succes kan komen als een partner wordt gevonden voor het tweede product OP-145, dat moet helpen tegen chronische middenoorinfectie. Dit duurt echter veel langer dan verwacht en het is dan ook de vraag of er belangstelling voor is.

Naast de zorgen over de financiële positie van OctoPlus, kunnen vraagtekens worden gezet bij de financiële kracht van Biolex. De transparantie hieromtrent is uiterst gebrekkig en dat verhoogt het risicoprofiel van een belegging in OctoPlus alleen maar meer.




Gerelateerde artikelen