VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Financiële tik en onzekerheid voor OctoPlus

Het faillissement van de Amerikaanse partner Biolex betekent een financiële tik voor OctoPlus. Daarnaast geeft het extra onzekerheid over de toekomst van Locteron, het vlaggenschip van het biotechbedrijf.

Biolex heeft enkele dagen geleden een faillissementsaanvraag ingediend. Het wordt geliquideerd en de bezittingen worden verkocht.

Met meer dan 38 miljoen dollar aan schulden en nog geen miljoen dollar aan bezittingen lijkt het er niet op dat crediteuren, laat staan aandeelhouders iets van hun geld terugzien.

En OctoPlus is beiden. Het heeft een belang van 1,8 procent in Biolex dat voor 1,3 miljoen euro op de balans staat.

Daarnaast heeft Biolex nog een onbetaalde rekening openstaan bij OctoPlus van 1,9 miljoen euro. Hiermee komt de directe maximale schade op 3,2 miljoen euro. Geen klein bier voor een bedrijf dat in 2011 een jaaromzet draaide van 7,7 miljoen euro.

Meer schade
Maar de indirecte schade is zo mogelijk nog groter. Grote vraag is hoe het nu verder moet met Locteron. Dit product gebaseerd op de afgiftetechnologie van OctoPlus en een werkzame stof van Biolex maakt een nieuwe, minder belastende behandeling van chronische Hepatitis C mogelijk.

De commerciële rechten zijn eigendom van Biolex dat ook het registratieproces voor zijn rekening nam.

De ontwikkeling van Locteron is belangrijk voor OctoPlus. Enerzijds omdat het inkomsten genereert uit mijlpaalbetalingen en werk. Anderzijds omdat het de werkzaamheid van de technologie van OctoPlus aantoont.

In het prospectus voor een aandelenemissie begin dit jaar wond het bedrijf hier ook geen doekjes om:

"A substantial part of our future commercial potential depends on Locteron. If our licensee, Biolex, is unable to bring Locteron to market successfully, or if significant delays are experienced in doing so, our ability to generate revenue will be harmed."

Locteron heeft met goed gevolg enkele eerste klinische studies doorstaan, maar is nog lang niet klaar voor de markt. Er moet een grootschalige fase III-studie worden uitgevoerd. Om deze te kunnen doen betalen was Biolex op zoek naar een grote, kapitaalkrachtige partner. Deze zoektocht heeft uiteindelijk geen resultaat opgeleverd.

OctoPlus-topman Jan Egberts sprak maandag uit er vertrouwen in te hebben dat Locteron desondanks alsnog op de markt zal komen. De rechten op Locteron zouden in hun geheel verkocht kunnen worden en het registratieproces dan door iemand anders worden voortgezet.

Maar het is de vraag of hier wel interesse voor is. Des te meer omdat Biolex relaties had met grote partijen. Johnson & Johnson en Dow Chemical zijn bijvoorbeeld aandeelhouders van de onderneming.

In eerder genoemd prospectus is te lezen dat het sowieso nog tot minstens 2016 zal duren voor Locteron op de markt komt. Die datum zal met dit faillissement natuurlijk niet naar voren verschuiven. Ondertussen staat de technologie niet stil.

Zo lezen we in het prospectus dat er verschillende ontwikkelingen op het gebied van virusbestrijding die Locteron mogelijk voortijdig achterhaald maken.

LEES MEER:

24 mei 2011

18 februari 2011

 8 juni 2010

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen