VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wessanen moet (weer) onverwacht fors afboeken

In de categorie 'bedrijven-die stooien-met eenmalige-posten' heeft Wessanen een twijfelachtige eer hoog te houden. Toch wordt er dividend betaald.

Opnieuw moest het voedingsmiddelenconcern in het vierde kwartaal waardeverminderingen incasseren: 9 miljoen euro. Dit keer op de nieuwe romp van het afgeslankte concern, de Europese activiteiten.

Het is een nieuwe tegenvaller in een reeks teleurstellingen die Wessanen-beleggers al jaren achtervolgt. Eerder moest het Amsterdamse concern al afboekingen (‘impairments’) doen vanwege jarenlange fraude bij de Amerikaanse sapjesproducent ABC en een teleurstellende verkoopopbrengst van distributiedochter Tree of Life (TOL) in de Verenigde Staten.

Autonome omzet krimpt
Deze bijzondere afwaarderingen drukten Wessanen in het vierde kwartaal voor 8,9 miljoen euro in het rood. De omzet steeg wel met ruim twee procent tot 172,5 miljoen euro, maar alleen door een positieve wisselkoersen (plus 1,7 procent, sterker Brits pond en Amerikaanse dollar) en een acquisitie-effect (1,6 procent).

Op autonome basis kromp Wessanen’s omzet van merken als Zonnatura, Bjorg, Whole Earth en snackdochter Beckers met 1,7 procent, vooral door een negatief volume-effect van twee procent.


Door lichte prijsstijgingen en een betere productmix kon dus nog 0,3 procent van de volumedaling worden goedgemaakt. ‘Voor zover onze concurrentiepositie het toelaat zullen wij verdere inputprijsstijgingen (grondstoffen, verpakkingen) doorberekenen aan onze klanten’, aldus bestuursvoorzitter Piet Hein Merckens.

2010, door Merckens tijdens zijn eerste jaarcijferpresentatie eufemistisch een ‘ zeer uitdagend jaar’ genoemd, is afgesloten met een concernomzet van 712 miljoen euro. Het nettoresultaat  kwam uit op 6, 1 miljoen euro negatief.

Zonder de incidentele afwaarderingen zou het operationeel resultaat (ebit) 19,8 miljoen euro zijn geweest, tegen 13,3 miljoen euro in 2009.

Afschrijven op Europa
In het licht van deze verbeterende trend is de afwaardering van 4,5 miljoen euro binnen dit segment opmerkelijk. Dat zou er op kunnen duiden dat het kasstroomgenererend vermogen van de Europese merken lager wordt ingeschat door het management.

Volgens Wessanen is de afboeking noodzakelijk omdat een ‘bepaald merk niet langer als kernmerk wordt beschouwd’. De in april afzwaaiende financieel directeur Frans Eelkman Rooda wilde de naam vanwege ‘concurrentiegevoeligheid’ niet prijsgeven. Zijn opvolger is overigens nog altijd niet bekend.

Nettoverlies, weinig kas, wel dividend
Een nettoverlies belemmert Merckens en zijn commissaris niet om na een dividendloos 2009 de ‘winstuitkering’ weer te hervatten. Over 2010 wil Wessanen aandeelhouder 5 eurocent per aandeel dividend voorschotelen, naar keuze in aandelen of contanten.

Een te ruimhartig dividendbeleid was een belangrijke overweging voor toenmalig president-commissaris Durk Jager om Ad Veenhof medio 2009 de deur te wijzen. Ook over de zoektocht naar een vierde commissaris liet Wessanen niets los. De nettoschuld mag dan flink zijn afgebouwd tot een behapbare 29 miljoen euro, de kas loopt niet over.

Eind 2010 had Wessanen 8,7 miljoen euro kasgeld beschikbaar (2009: 44,3 miljoen euro). Bovendien wil Merckens in 2011 zo’n 15 miljoen euro investeren in het versterken van de merken.

De vrije kasstroom in het vierde kwartaal was met 19,3 miljoen euro weliswaar behoorlijk sterk, Wessanen moet nu eens snel laten zien dat zij structureel in staat is voldoende cash te generen met haar biologische voeding. 



Gerelateerde artikelen