VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Victor Muller verkoopt 'baby' en zet vol in op Saab

'Ik sta niet te trappelen om mijn eigen baby te verkopen', zei Spyker-topman Muller eerder, maar dat een verkoop van Spyker erin zat was geen geheim. Nu is het zover. Met de verkoop stelt Muller in ieder geval een deel van zijn eigen geld veilig.

Spyker wil de sportwagentak verkopen aan de Russische investeerder Antonov en dan verder gaan met het een jaar geleden gekochte Saab. Een naamsverandering zal niet lang op zich laten wachten, want ook het recht op de naam Spyker wordt verkocht.

Formeel is de beoogde koper CPP Global Holdings, een Brits bedrijf van Vladimir Antonov. Hij zal 15 miljoen euro betalen voor Spyker. De verkoopsom kan oplopen met 17 miljoen euro uit de winst voor belastingen over de periode 2011-2016.

Dan moet Spyker wel winstgevend worden en dat is niet vanzelfsprekend. Sinds Victor Muller in 1999 de merknaam opnieuw liet registreren heeft de onderneming afgezien van een miniem winstje in 2006 alleen verlies geleden.

Door het putje
Beleggers hebben ook nooit veel plezier beleefd aan de sportwagenmaker. Het aandeel Spyker kwam op 27 mei 2004 voor 15,50 euro naar de Amsterdamse beurs. Na een piek waarbij in 2006 even boven de 22 euro werd genoteerd is er van die investering nu nog maar een vijftal euro's over.

Dividend is nooit uitgekeerd, wel werden er heel wat aandelen bijgedrukt voor de financiering van Mullers uiteenlopende luchtkastelen. De 15 miljoen euro die de sportwagentak nu opbrengt komt neer op een kleine euro per aandeel Spyker, waar er nu dus veel meer van uitstaan dan 7 jaar geleden.

Er is voor tientallen miljoenen aan aandeelhouderswaarde door het putje gegaan. De snelle auto's bleken een dure hobby.

De onderneming wil zich na de verkoop volledig richten op Saab, de vorig jaar overgenomen Zweedse autoproducent. Voor Spyker wordt een nieuwe topman gezocht. Het is voor beleggers de vraag of topman Victor Muller bij de Zweedse automaker wel lukt waarin hij met Spyker niet slaagde.

Saab draaide de afgelopen 20 jaar nooit echt goed. Het bedrijf werd in 1990 na een fusie met de Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania afgesplitst.

De ene helft van de aandelen kwam in handen van de familie Wallenberg en de andere helft belandde bij General Motors. In het jaar 2000 werd Saab een volle dochter van General Motors, dat het ook nooit winstgevend wist te krijgen.

Rampzalige uitgangspositie
De uitgangspositie is in ieder geval rampzalig. Saab/Spyker heeft volgens de Nederlandse beursregels een fors negatief eigen vermogen. De preferente aandelen (voor 326 miljoen dollar) die werden uitgegeven aan General Motors zijn feitelijk een schuld. Vanaf volgend jaar gaat de onderneming hierop een rente betalen die oploopt tot 12 procent per jaar.

Met de verkoopopbrengst van 15 miljoen lijkt Victor Muller in de eerste plaats een deel van zijn eigen inbreng veilig te stellen. Het geld wordt namelijk gebruikt voor het verminderen van de schuld die Spyker Cars heeft bij Tenaci, het investeringsbedrijf van Muller.

In het persbericht waarin de verkoop wordt gemeld wordt ook gemeld dat Tenaci haar converteerbare leningen zal omzetten in aandelen. Dat is het klein begin van een verwatering van het aandelenkapitaal die kolossaal zal zijn als Saab bijvoorbeeld de rente op de schuld aan General Motors niet kan betalen uit de operationele resultaten.

Spyker/Saab maakt op 25 maart 2011 het resultaat over 2010 bekend. Zet u schrap.




Gerelateerde artikelen