VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 februari 2011

Accell erg afhankelijk van overnames

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De rek in verkoop is er bij fietsfabrikant Accell zo goed als uit. Groei moet komen van (nieuwe) overnames. En dat blijft een riskante zaak.

Het Friese groeiverhaal van fietsenmaker Accell lijkt een beetje op zijn einde te komen. In 2010 steeg de omzet nog maar met 1 procent tot 577,2 miljoen euro.

Die summiere stijging is te danken aan twee overnames afgelopen jaar. Zonder hun inbreng was er zelfs een daling van 1 procent.

Overnemen is het devies, ook in 2011. Dat zal moeilijker worden. De mooiste keuzes, naar Accells inzicht, heeft het bedrijf al eerder uit de markt gevist. De spoeling is dus dunner en dat maakt (succesvol) acquireren lastiger.

Omzetkrimp
Vooral in Nederland, goed voor ongeveer 40 procent van de omzet, was de krimp met 5 procent sterk. Oorzaak? "Het weer", volgens Accell-topman Rene Takens. Maar niet alleen de (strenge) ook veranderde regelgeving voor bedrijfsfietsen speelt het bedrijf parten.

De fiscus zal in de nabije toekomst minder meebetalen aan bedrijfsfietsen, waardoor deze minder afgenomen zullen worden. Accell wist afgelopen jaar al minder ‘zakelijke' fietsen te slijten, een verdere daling wordt ingecalculeerd.
De groei lijkt voornamelijk te komen uit het buitenland ( onder andere Scandinavië en Duitsland), en dan voornamelijk door de overnames die hier werden gedaan.

De recente acquisitie van het Turkse Bianchi Bisiklet (Accell Bisiklet) en de 50 procent deelneming in het Italiaanse Atala moeten ook voor groei gaan zorgen.

Takens maakt er geen geheim dat hij door wil pakken. ‘Verder toename van schaalgrote is belangrijk om voordelen te behalen bij inkoop, productie, ontwikkeling en marketing. Accell Groep zal ook in 2011 actief zoeken naar overnames die passen binnen het profiel en de merkenportfolio van de groep', aldus het jaarbericht.

Marge ook omlaag
Meer schaalgrote kan ook helpen om de operationele marge (winst voor rentelasten en belastingen) druk op de marges een halt toe te roepen. De marge daalde van 8,7 procent in 2009 tot 8 procent vorig jaar.

De stijging van inputkosten, denk bijvoorbeeld aan transport- en grondstofkosten, konden maar gedeeltelijk worden doorberekend aan de klant. Een groter Accell zou bijvoorbeeld makkelijker hogere prijzen in rekening brengen en beter onderhandelen over prijzen van ‘inputfactoren'.

Veel voorraden
Een ander punt van zorg is zichtbaar in het kasstroom overzicht. De operationele kasstroom, zeg maar het geld dat werkelijk binnenkomt met uitvoering van de operationele activiteiten (verkoop van fietsen), daalt van ruim 39 miljoen euro in 2009 tot 3,2 miljoen euro ultimo 2010.

Reden is de geëxplodeerde fietsenvoorraad ter waarde van 1,2 miljoen euro in 2009 tot ruim 37 miljoen euro in 2011. Het verschil, een kleine 36 miljoen euro, bestaat uit cashgeld dat geïnvesteerd is, of ´vast zit´, in deze voorraden. De voorraadtoename was onder andere het gevolg van een lager dan verwachte omzet in het vierde kwartaal en een kostprijsstijging van de fietsen.

Trek van de gemarginaliseerde operationele kasstroom de gemaakte investeringen (4,4 miljoen euro) af, en er blijft een negatief bedrag over voor aandeelhouders (1,1 miljoen euro) om te verdelen.
Hoewel het doel natuurlijk is om deze voorraden fietsen om te zetten in cash, is het de vraag of dit, gezien de lastige marktomstandigheden, niet tegen aanzienlijke kortingen zal gaan gebeuren.


Gerelateerde artikelen

Accell gaat dichter op consument zitten en een beetje op Tesla lijken
Accell gaat dichter op consument zitten en een beetje op Tesla lijken
28-03-2018

Fietsen produceren en die vervolgens verkopen aan de dealer. Het is volgens…

Lees verder

strategie accell fietsproducent
Bod op Accell is (nog) geen knock-out bod
Bod op Accell is (nog) geen knock-out bod
11-04-2017

Niet alle oer-Hollandse merken komen in handen van buitenlandse onderneming…

Lees verder

overname
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
16-09-2016

Het dividendbeleid van beursfondsen is vaak summier, houdt nauwelijks reken…

Lees verder

dividend dividendbeleid

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}