VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kendrion laat beleggers mee profiteren van eigen succes

Het gaat goed met Kendrion. De producent van electromagnetische systemen wil dat haast van de daken schreeuwen. Het kiest voor een methode die meer effect heeft: aandeelhouders krijgen een groter deel van de winst toegeschoven.

Als aan een elastiek. Zo rap is Kendrion, producent van elektromagneten van de crisis hersteld. Na een zwaar 2009 is de omzet van het bedrijf uit Zeist nu alweer flink hoger dan die in pré-crisisjaar 2008.

Ten opzichte van 2009, toen de crisis Kendrion dwong tot draconische maatregelen, steeg de omzet afgelopen jaar met meer dan veertig procent, van 150 miljoen naar 222 mln euro.

Daarmee zijn de verkopen vier keer harder gegroeid dan de verwachting die Kendrion zelf had afgegeven.

Voorzichtig
Ook de winst is hoger dan in de vooruitzichten gemeld. De nettowinst steeg tot 16 mln euro waar eerder rekening werd gehouden met maximaal 13 miljoen euro. Het bedrijf is dus duidelijk te voorzichtig geweest over het eigen succes.

Het begint zo langzamerhand een handelsmerk te worden van Kendrion: Voorzichtig inzetten om steeds positief te verrassen bij publicatie van resultaten. Na de zwakke jaren die hier vooraf gingen is het bedrijf zich bewust dat het weer het vertrouwen van beleggers moet terugwinnen.

Hoger dividend
Achteraf is van terughoudendheid geen sprake meer. Topman Piet Veenema spreekt van een "zeer goed jaar". Om dat te onderstrepen laat hij aandeelhouders delen in de feestvreugde door een groter deel van de winst als dividend terug te geven.

Normaal gesproken reserveert Kendrion 30 procent van de winst voor dividendbetalingen. De "zeer goede resultaten" en "lage schuld" maken dat het bedrijf uit Zeist de pay-out nu optrekt naar 40 procent. Aandeelhouders ontvangen zo 59 eurocent per aandeel.

De hogere uitkering is ook een goedmakertje voor trouwe aandeelhouders. In 2009 keerde Kendrion, onder druk van de banken helemaal geen dividend uit.

Anticiperen
Het huidige succes heeft Kendrion te danken aan kordaat ingrijpen voor en tijdens de crisis. Kendrion heeft zich volledig geconcentreerd op de productie van elektromagnetische systemen, de eigen schulden afgebouwd. Bovendien is in crisistijd snel geanticipeerd op de slechte marktomstandigheden door in de kosten te snijden.

Nu de industrie weer fors in de lift zit profiteert Kendrion mee. De elektromagneten van Kendrion worden onder meer toegepast in liften, medische apparatuur en dieselmotoren. Vooral de opleving van de Duitse auto-industrie levert profijt op.

Voorzichtig maar positief
De mooie prestaties in 2010 hebben Kendrion zelfvertrouwen gegeven. Toch geeft het bedrijf geen concrete omzet- en winstverwachtingen af. De vooruitzichten in de markt zijn positief, maar onzeker.

Zo vindt Kendrion het moeilijk in te schatten met welke snelheid de Chinese groei doorzet. En juist in China ziet Kendrion groeipotentieel, zowel direct als via de Duitse auto-industrie die vooral groeit dankzij ‘China'.

Duidelijk is in ieder geval dat Kendrion wil doorgroeien, zowel op eigen kracht als via overnames. Duitsland blijft de belangrijkste afzetmarkt, maar voor overnames kijkt het bedrijf vooral naar China en de Verenigde Staten.
Gerelateerde artikelen